1 op 5 Belgen klust niet graag

1 op 5 Belgen klust niet graag

Nieuws

Uit een enquête van onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van KlusJobs.be, blijkt dat niet iedereen blijkt een fervente klusser is en soms worden projecten op de lange baan geschoven.

De bevraging werd begin juni online uitgevoerd bij 1.000 Belgen. Daaruit bleek dat een weekend voor 36 procent van de deelnemers het uitgelezen moment is om klussen op te knappen in en om het huis. 28 procent geeft aan dit liever te doen tijdens verlengde weekends omdat ze dan meer tijd hebben. “Opmerkelijk is echter dat 1 Belg op 5 helemaal niet graag klust.” zegt Rory Bertram, zaakvoerder van klusjobs.be.

Minst favoriete klussen

De top drie van minst favoriete klussen wordt aangevoerd door het ontstoppen van WC’s. 35 procent van de Belgen geeft aan dat dit hun minst favoriete klus is. Bij klussers jonger dan 29 jaar loopt dit percentage zelfs op tot 46 procent. “WC’s ontstoppen staat niet onterecht bovenaan,” geeft Rory Bertram toe. “Er worden dan ook dagelijks nieuwe opdrachten geplaatst in de rubrieken badkamer & toilet en loodgieter & sanitair. Op dit moment zijn zo’n 1.100 mensen op zoek naar professionals die hen kunnen helpen bij dit soort klussen.”

Ook in de tuin werken (12,2%) en verhuizen (10,7%) behoren niet tot de meest favoriete bezigheden van de deelnemers.

Uitstelgedrag

Iets waar je met tegenzin aan begint, probeer je vaak zo lang mogelijk uit te stellen. Maar voor bijna 1 op 4 betekent dit dat bepaalde projecten zelfs meerdere jaren worden uitgesteld. 33 procent van de bevraagden geeft aan gedurende enkele weken uit te stellen en 36 procent gedurende enkele maanden. Slechts 7 procent zorgt ervoor dat al het kluswerk onmiddellijk wordt gedaan.

“Uit de enquête blijkt dat vooral schilderwerken en het onderhoud van de tuin op de lange baan geschoven worden. Dat vertaalt zich ook op klusjobs.be waar meer dan 1.500 mensen wachten op een tuinman en zo’n kleine 600 op een schilder.” gaat Rory Bertram verder. “Maar ook behangen en loodgieterij zijn klussen die men graag uitstelt.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels