10 punten om te onthouden over warmtepompen

10 punten om te onthouden over warmtepompen

Centrale verwarming

Wat moet je weten over warmtepompen?

1. Een warmtepomp vormt de ideale verwarming in een goed geïsoleerd huis (lage-energie- of passiefwoning). Voor andere gebouwen dekt een hybrideoplossing dan weer beter de verwarmingsbehoeften tijdens koudere periodes.

2. Warmtepompen worden steeds performanter op voorwaarde dat ze huizen verwarmen tegen een lage, of zeer lage, temperatuur via een vloerverwarming of ventilatorconvectoren. Verwarmen tegen een hoge temperatuur met een warmtepomp heeft geen zin omdat dat het prestatiecoëfficiënt vermindert (zie volgende punt).

3. Een lucht-water-warmtepomp heeft een prestatiecoëfficiënt tussen 3,5 en 4,8. Dankzij deze gunstige verhouding tussen verbruikte energie en geproduceerde energie, kan de meerprijs van een warmtepomp tegenover een ketel afhankelijk van het type woning worden afgeschreven op 2 tot 5 jaar.

4. Kies voor een warmtepomp met een dynamische in plaats van een statische warmtewisselaar. Een warmtepomp van 8 kW moduleert reeds vanaf 20% van zijn vermogen en vermijdt zo onnodig opstarten.

5. Een warmtepomp impliceert weinig technische verplichtingen op het vlak van installatie en onderhoud: geen schoorsteen, geen doorboring van het dak en dampscherm, geen onderhoud van een brander of een verwarmingskamer,…

6. Op akoestisch vlak is een splitmodel warmtepomp erg discreet. In tegenstelling tot een ketel bevinden alle elementen die lawaai maken, zich in de buitenunit. Zet deze wel nooit in de buurt van een slaapkamerraam.

7. Omdat de binnenunit niet meer plaats inneemt dan een condensatieketel op gas, past hij zonder moeite in het washok of een kleine technische ruimte.

8. Als u een boiler van minstens 300 liter naast de binnenunit installeert of als u kiest voor een model met geïntegreerde boiler, kan de warmtepomp ook warm water produceren.

9. Installeer een regeling met een buitenvoeler. Deze beheert de ideale verwarmingscurve op basis van de buitentemperatuur. Voor een buitentemperatuur van 10°C bijvoorbeeld, bedraagt de begintemperatuur van het water voor verwarming 25°C, voor een buitentemperatuur van 0°C zal ze rond 35°C liggen.

10. Als (bijna) alle door de warmtepomp verbruikte elektriciteit wordt geproduceerd door zonnepanelen (op jaarbasis), wordt de woning (bijna) energieneutraal.


www.brainbox.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels