10 tips om zelf aan de slag te gaan in huis

Nieuws

DIY is nog altijd aan een opmars bezig. Hoewel je op Batibouw prachtige, moderne spullen voorgeschoteld krijgt en een aannemer thuis de dingen voor je in elkaar kan timmeren, kan je misschien ook zelf de handen uit de mouwen steken. Enkele handige tips.

DIY is nog altijd aan een opmars bezig. Hoewel je op Batibouw prachtige, moderne spullen voorgeschoteld krijgt en een aannemer thuis de dingen voor je in elkaar kan timmeren, kan je misschien ook zelf de handen uit de mouwen steken. Enkele handige tips. Wat je zelf doet, doe je beter. DIY is hip. Maar ook het fenomeen ‘upcycling’ vindt steeds meer ingang: of hoe je van iets oud iets nieuw kan maken. Misschien ben je niet zo handig, maar enkele tips kunnen daar verandering in brengen.

1. Om schrammen in houten meubels of vloeren te bedekken, kan je een dikke pasta maken van instant koffie en een beetje water. Dat wrijf je dan gewoon in de gaten en schrammen tot ze helemaal bedekt zijn. Even laten drogen en vervolgens een laagje boenwas erover. Of schoensmeer als perfect alternatief.

2. Een piepende deur of vloer kan je tegengaan door talkpoeder op de scharnieren te strooien.

3. Oude verfvlekken verwijder je door eerst lijnzaadolie aan te brengen en het vervolgens weg te vegen. Moeilijkere vlekken kan je wegschrapen met een scheermes.

4. Verf op je huid kan je verwijderen met babyolie.

5. Wie niet houdt van de geur van verf, kan twee theelepels vanille-extract per anderhalve liter verf toevoegen.

6. Om deukjes uit niet-vernist hout te halen, moet je het oppervlak een beetje nat maken met water en er bruin papier over leggen. Daarna ga je eroverheen met een heet strijkijzer. De hitte verdampt het water, de stoom zorgt ervoor dat de houtvezels weer naar hun originele niveau terugkeren.

7. Tussen twee verflagen hoef je de borstel niet te spoelen. Als je de verfborstel strak in plastic folie wikkelt, blijft die vochtig. Zelfs na een nacht.

8. Om te voorkomen dat schroeven loskomen, hoef je slechts enkele druppels nagellak in het gat aan te brengen voordat je de schroef aanvijst.

9. Recycleren begint thuis. Je hoeft geen materiaal te gaan shoppen, maar kan gratis en voor niks in je eigen huis oude spullen terugvinden die op een andere plaats, met een likje verf of in een nieuwe functie er meteen heel anders kunnen uitzien. Oude onbruikbare vloerplanken kunnen bijvoorbeeld kunst worden aan de muur of een kast of bijzettafel worden.

10. Ook in tweedehandswinkels of op rommelmarkten kan je handige spullen vinden. Peperdure dingen die je in magazines ziet, kan je vaak zelf maken. Maar dan origineler. Denk aan fotokaders, kommen, glaswerk, oude wereldkaarten en stoelen.

Tegenwoordig vind je in elke boekenwinkel wel een leuk DIY-boek. ‘Maakbaar’ van Caroline Verbrugghe is er zo een. Maar ook in het ‘Woonboek’ van de Woonblog vind je ideeën om spullen uit de kringloopwinkel te combineren met Scandinavisch design. Het is hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. (WD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels