10 tips voor een goed gebruik van de kachel

Nieuws

Een kachel is een goed verwarmingselement voor een binnenruimte, maar het is belangrijk om dit toestel goed te onderhouden. We geven u alvast 10 tips mee voor een goed gebruik van de kachel, zodat u er in de winterperiode ten volle van kan genieten.

Sinds enkele dagen wordt het vroeger donker en dalen de buitentemperaturen. Binnen maken we het gezellig en hebben we het liefst warm. Een kachel is een goed verwarmingselement voor een binnenruimte, maar het is belangrijk om dit toestel goed te onderhouden. We geven u alvast 10 tips mee voor een goed gebruik van de kachel, zodat u er in de winterperiode ten volle van kan genieten.

Onderhoud

Zorg voor proper glas: hou het glas van de kachel proper. Probeer het glas na enkele ‘brandmomenten’ steeds te reinigen. Hierdoor zal de kachel langer mooi blijven en beter functioneren. Je kan ook best vermijden dat het hout tegen het glas ligt tijdens het branden.

Check of de kacheldeur goed sluit: Voor je de kachel gaat gebruiken, kan je best nog eens nakijken of de deur goed sluit. Dit kan je testen door een blaadje papier tussen de deur te teken en de deur te sluiten. Wanneer je het papiertje heel makkelijk uit de gesloten deur kan halen is er een probleem. In de deur zit een dichtingskoord die je zelf kan vervangen. Je kan zelf een nieuwe koord vastlijmen. Belangrijk detail: gebruik warmtebestendige lijm.

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar schoonvegen: Het is belangrijk voor een goede werking van de kachel om een schone schoorsteen te hebben. Daarom is het belangrijk om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Hierdoor vermindert ook het risico op schoorsteenbrand. Een regelmatig onderhoud kan defecten vroegtijdig opsporen en zorgt voor minder milieuvervuiling.

Stoken

Pas de kachel aan aan de ruimte die het toestel moet verwarmen: wanneer de temperatuur snel oploopt tot boven de 30 graden, wanneer de kachel volop brandt, dan is het vermogen van het toestel te groot. Het beste wat je dan kan doen is het toestel laten vervangen door een kleiner exemplaar.
Maak je kachel niet aan met krantenpapier: de inkt waarmee het papier is bedrukt brand mee op en deze rookontwikkeling is bijzonder ongezond. Je kan je kachel best aansteken met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes.

Gebruik de juiste brandstof: Kies voor het stoken liefst voor een milieuvriendelijke brandstof. Vochtig of behandeld hout is bijzonder vervuilend en dus sterk af te raden. Wat je zeker wel kan gebruiken is gedroogd snoeihout.

Wat u zeker niet mag verbranden: Volgende materialen of stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu: sloophout, geverfd hout, geïmpregneerd hout of verduurzaamd hout, gebeitst hout, spaanblaat, multiplex, plastic.

Ventileer de ruimte waar uw kachel staat: De schoorsteen zuigt lucht van binnen in de woning. Daarom is het belangrijk dat er steeds voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is en er moet steeds aanvoer zijn van verse buitenlucht. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een ventilatierooster. Als er onvoldoende lucht is in een ruimte krijgt ontstaat er rookterugslag: bij het openen van de kachel komt de rook de kamer binnen.

Laat het vuur uitdoven: het vuur moet vanzelf uitbranden. Als u een vuur probeert te minderen door te luchttoevoer te beperken, komen er veel schadelijke stoffen vrij. Om die reden is het belangrijk dat het vuur vanzelf uitgaat. Een gouden tip: gooi ook geen hout meer op het vuur kort voor u boodschappen gaat doen of gaat slapen.

Zo weet u of u goed stookt: Er is een heel eenvoudig trucje waaruit je kan afleiden of je op de goede manier stookt of niet. Ga even naar buiten en kijk naar de soort van rook dat uit de schoorsteen komt. Als er een witte of kleurloze rook verschijnt bent u goed bezig. Minder positief: grijsblauwe, grijze of zwarte rook. Het kan op dat moment al helpen om de luchttoevoer wat meer open te zetten.

Waar hoort stookafval thuis? As en roet horen in de vuilniszak. Laat ze wel eerst afkoelen alvorens u ze in de vuilniszak deponeert. Gooi het roet niet in uw tuin of op de composthoop: het bevat kankerverwekkende stoffen en is schadelijk voor het milieu.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels