10 tips voor een grondige lenteschoonmaak

Interieur

Het mooie weer lonkt en het begint bij sommigen te kriebelen om hun woning uit zijn winterslaap te halen. Wij verzamelden tien tips voor een grondige lenteschoonmaak zodat uw huis klaar is voor de lente.


1. Stof uw hele huis af

Als u grondig te werk wilt gaan, dan slaat u beter geen enkele ruimte over. Begin telkens bovenaan de kamer, zoals de raamkozijnen of de bovenkant van een kast, en werk zo naar onderen. Het overgebleven stof kunt u dan stofzuigen.


2. Vergeet ook de muren en plafonds niet

Als u een ruwe muurbekleding hebt in uw woning, dan kan stof zich daar ook makkelijk aan hechten. Ga dit stof te lijf met de stofzuiger. De keukenmuren kunnen bovendien erg vettig zijn, dit kunt u aanpakken met een ontvetter.


3. Stofzuig en reinig de tapijten

Tapijten vergaren heel wat stof, daarom is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Eerst en vooral kunt u met de stofzuiger al heel wat werk verzetten. Vervolgens kunt u de tapijten reinigen met een industriële reiniger, deze zijn meestal te huur in een doe-het-zelfzaak. Voor decoratieve tapijten, zoals Oosterse exemplaren, doet u het best beroep op de droogkuis.


4. Wax of behandel uw parketvloere

n

Soms is het dweilen van de vloeren niet voldoende om ze opnieuw te laten glanzen. Daarom kunt u de lenteschoonmaak aangrijpen om uw parketvloeren onder handen te nemen met wax of andere verzorgingsmiddelen.


5. Was uw gordijnen

Heel wat gordijnen kunnen zonder problemen in de wasmachine. Bekijk zorgvuldig de wasvoorschriften, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien nodig, kunt u delicate gordijnen laten reinigen door een professional. Pasgewassen gordijnen geven uw woning een frisse touch.


6. Laten uw ramen glanzen

Het heeft geen zin om kraaknette gordijn voor uw ramen te hebben hangen, als de ramen zelf niet proper zijn. Kies voor dit onderdeel van de lenteschoonmaak geen té zonnige dag uit. Het is heel moeilijk werken als de zon telkens het water op de ramen laat opdrogen, zo heeft u heel wat kans op strepen.


7. Pak de slaapkamer

aan

Draai uw matras om zodat die niet langs de zelfde kant kan doorliggen. Wissel de winterdekens om voor zomerdekens én reinig de kussens. Veel kussens kunnen makkelijk in de wasmachine, ga dit even na.


8. Maak uw terras klaar voor de zomer

Schrob alle vuil, zoals aanslag van de regen of mos, met een schuurborstel en een mengeling van water met natriumpercarbonaat (de zachte versie van bleekmiddel). Neem ook het tuinmeubilair onder handen, mocht u de tafel en stoelen tijdens de winter niet binnen genomen hebben.


9. Verzorg de lederen zetels

Tijdens het jaar is het belangrijk om af en toe de lederen zetels te reinigen met een vochtige doek. Zo’n twee keer per jaar is het aangewezen om het leer te verzorgen met een daarvoor geschikt middel. Lees de instructies zorgvuldig voor een goed resultaat.


10. Neem uw kleerkast onder handen

Hoewel we de warme wollen jassen en dikke pulls de voorbije maanden amper nodig hebben gehad, zullen ze de komende weken ook niet meer van pas komen. Ga grondig te werk en elimineer alle kledingstukken die u niet meer zult dragen tijdens de komende lente en zomer. Om plaats te beperken kunt u ook alle winterkledij vacuüm verpakken, zo blijft uw kledij bovendien onaangetast. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels