Bekijk de galerij

135 woningen openen deuren tijdens Mijn Huis Mijn Architect

Nieuws

Mijn Huis Mijn Architect biedt het grote publiek de unieke kans om de bouwheren en architecten achter de projecten te ontmoeten.

“Een eigen huis, een plek onder de zon…”. Dit nummer, waarmee de Nederlandse zanger Rene Froger jaren geleden een grote hit scoorde in ons land, had zo over ons, Belgen, kunnen gaan. Want, zoals u wel weet, staan wij bekend als het volkje met de spreekwoordelijke ‘baksteen in de maag’.

Maar liefst 67% van de Belgische gezinnen is eigenaar van een eigen woning. Of ze die woning nu zelf gebouwd of gekocht en gerenoveerd hebben, in de meeste gevallen hebben ze hiertoe een architect moeten inschakelen. Die keuze is niet alleen bepalend voor het ontwerp en de stijl van de woning, maar de architect is ook de geknipte bouwpartner die de bouwheer doorheen het volledige bouwproces loodst en bijstaat. Hij regelt de vergunningsaanvragen, onderhandelt met de aannemers, controleert de kwaliteit van de werken, waakt over het budget enzovoort.

Maar waar vind ik een architect met wie het klikt? Een architect die mijn verlangens en wensen kan vertalen naar een woning die me ‘op het lijf is geschreven’? Een lijst van alle architecten vindt u alleszins op de website van de Orde van Architecten. U kan daar eventueel doorklikken naar de respectievelijke websites van de architecten en er een aantal van hun gerealiseerde projecten bekijken. Maar dan nog mist u het persoonlijke contact met de man of vrouw die ervoor moet zorgen dat een van de belangrijkste ondernemingen in uw leven tot een goed einde wordt gebracht.

Precies daarom nam zo’n twaalf jaar geleden de Vlaamse Raad van de orde van Architecten het initiatief van een openhuizenweekend waar potentiële (ver)bouwers projecten van architecten in Vlaanderen en Brussel persoonlijk kunnen bezoeken in het bijzijn van de bouwheer en de architect. Zij nemen de bezoekers op sleeptouw doorheen hun woning en geven er graag een woordje uitleg bij. Dit jaar nemen aan dit openhuizenweekend, beter bekend als ‘Mijn Huis Mijn Architect’, 135 projecten deel waarvan 44 budgetvriendelijke realisaties, 40 energielage woningen en 24 renovatieprojecten. De projecten liggen verspreid over de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Naar jaarlijkse gewoonte schuift elke provincie één topproject op de voorgrond, projecten die extra aandacht zullen krijgen in de media en het ‘inspiratieboek’ (catalogus) dat vanaf 1 september in de Standaard Boekhandel en de betere krantenwinkel ligt (blader snel door naar onze pagina’s met lezersvoordelen in dit nummer waar u een van de vijftig catalogi kan winnen). Op deze bladzijde vindt u alvast een voorsmaakje van die voorbeeldprojecten.

Peter Geens

Praktisch

– Datum: 24 en 25 september 2011 – Tijdstip: tussen 14u en 18u. – Initiatief: Vlaamse raad van de orde van Architecten – Organisatie: PRO-A, een tijdelijke vereniging bestaande uit NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie en FISA. – Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de 135 deelnemende projecten vindt u op www.mijnhuismijnarchitect.com -Bezoek: om de projecten te bezoeken, dient u zich op diezelfde website vooraf te registreren. Sommige woningen zijn enkel op afspraak te bezichtigen. – Toegang: gratis – Inspiratieboek (catalogus): vanaf 1 september in de rekken van de Standaard Boekhandel en de betere krantenwinkel. Prijs: € 7,50. Zie ook onze lezersvoordelen verder in dit nummer. – Programmabochure: gratis bij dit magazine

Gedragscode

Uit respect voor de bouwheren is het gepast om bij de bezoeken enkele afspraken na te leven: – Controleer of u een afspraak diende te maken om de woning te bezoeken. – Draag schoenbeschermers indien dit gevraagd wordt. – Respecteer de ruimtes die zijn afgesloten. – Kom nergens aan. – Neem als ouder uw verantwoordelijkheid voor uw kinderen. – Respecteer de bezoekuren.

Lezersvoordeel

Win een van de 50 gratis exemplaren van de catalogus.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels