15 tips om je keuken te organiseren

Keuken

Koken is een leuke en vaak ontspannende bezigheid. Een onordelijke keuken kan echter roet in het eten gooien. Zorg er dus voor tijdens de inrichting of herinrichting van je keuken dat alles een vaste plaats heeft en dat het design naast esthetische ook functionele waarde heeft.

Koken is een leuke en vaak ontspannende bezigheid. Een onordelijke keuken kan echter roet in het eten gooien. Zorg er dus voor tijdens de inrichting of herinrichting van je keuken dat alles een vaste plaats heeft en dat het design naast esthetische ook functionele waarde heeft.

– Zet rondslingerende dingen zoals kruiden op een Lazy Susan (ronddraaiende plateau) of op een klein dienblad. Dit maakt het aanrecht poetsen een veel makkelijker karwei en zorgt ervoor dat je overzicht hebt tijdens het koken.

– Zorg ervoor dat je kookboeken niet in aanraking komen met vet of vochtigheid. Hou ze dus bij voorkeur weg van de koelkast en de oven. Een plank aan de muur is een handige opbergplaats voor je kookboeken. Op die manier zijn ze altijd binnen handbereik en liggen ze niet op het aanrecht.

– Installeer haakjes of een rek waar je keukengerei en handdoeken aan kan hangen.

– Leg de dingen die je het meest gebruikt onderaan in de kasten die op ooghoogte hangen of bovenaan de kasten en schuiven die zich onder het aanrecht bevinden . Zo kan je er altijd snel bij.

– Groepeer gelijkaardige objecten. Zet bijvoorbeeld kookpotten in elkaar en leg huishoudfolie, aluminiumfolie en plastieken opbergzakjes in dezelfde lade. Zo bespaar je heel wat plaats en weet je meteen waar je moet zoeken wanneer je op zoek bent naar een specifiek object.

– Zorg ervoor dat alle benodigdheden om te koken op het vuur of in te bakken in de oven dichtbij liggen.

– Schaf een rekje voor deksels aan. Je kan ze van klein naar groot in het rek stoppen zodat het geheel overzichtelijk blijft.

– Installeer ‘organisers’ in je kasten. Deze bestaan in heel veel verschillende vormen, maten en stijlen. Je vindt dus ongetwijfeld wel iets dat past bij jouw keuken. Vooral een georganiseerde lade voor het bestek is een must.

– Kies voor keukengerei in dezelfde kleur of kleuren die goed bij elkaar passen. Zo wordt het geen kakofonie en kan je opteren voor kasten met glas of zelfs open kasten.

– Schaf glazen potten met een schroefdeksel of weckpotten aan in verschillende maten. Hier kan je bloem, suiker, ontbijtgranen, thee, koffie en andere etenswaren netjes in bewaren.

– Organiseer de grotere etenswaren in manden. Ook hier geldt: leg gelijkaardige producten bij elkaar.

– Koop een karretje. Zo kan je gemakkelijk spullen van de ene ruimte verplaatsen naar de andere.

– Leg papier/keukenpapier onderaan in je kasten en lades. Zo kan je ze beter proper houden.

– Hang een bord op waar je zowel op kan schrijven als papieren aan kan bevestigen met behulp van magneten. Bordverf is ook een handige oplossing hiervoor.

– Wanneer je een volledig nieuwe keuken installeert en plaats genoeg hebt, kies je best voor een kookeiland waar rond gelopen kan worden. Zo ben je veel beweeglijker in de keuken en is het gemakkelijker om de rest te organiseren.

(LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels