15 ultieme tips voor een verhuis zonder stress

Immo, Interieur

Verhuizen is geen sinecure en gaat meestal gepaard met de nodige zorgen en stress. Met behulp van Century 21 sprokkelden we vijftien ultieme tips om uw verhuisavontuur zonder spanningen door te komen.

Verhuizen is geen sinecure en gaat meestal gepaard met de nodige zorgen en stress. Met behulp van Century 21 sprokkelden we vijftien ultieme tips om uw verhuisavontuur zonder spanningen door te komen.

‘Goed begonnen is half gewonnen’ is een gezegde dat in het geval van verhuizen niet te negeren valt. De organisatie en aanpassingen die komen te kijken bij een verhuis zijn immers niet te onderschatten. Vastgoedkantoor Century 21 legde haar oor te luister bij haar makelaars en verzamelde vijftien nuttige tips om zonder stress te verhuizen.

1. Zweer bij een goede verhuisplanning. Bedenk op voorhand hoeveel tijd u voor iedere stap nodig heeft en wie u hierbij kan helpen.

2. Indien u beroep wil doen op een verhuisfirma moet u rekening houden met de beschikbaarheid en prijzen van het bedrijf. Vermijd indien mogelijk de zomermaanden en zaterdagen aangezien de prijsklasse in deze periodes fiks de hoogte in kan gaan en er bovendien maar weinig opties overblijven.

3. Denk na over de nieuwe school van uw kinderen. Wanneer u verhuist tijdens het schooljaar kunnen kinderen meteen nieuwe vriendjes maken. In de zomervakantie zullen ze zich misschien sneller vervelen in hun nieuwe buurt zonder schoolvriendjes.

4. Denk goed na over uw verhuisteam. Vrienden of familieleden met twee linkerhanden zet je best niet aan het heftoestel. Helpers die niet stressbestendig zijn, kunnen ook best een niet te zware taak worden opgelegd. Probeer diplomatisch aan te brengen wat de sterktes en zwaktes zijn van uw team om ruzies en ongelukken te vermijden.

5. Als u ervoor kiest om een verhuisfirma in te huren, vraagt u best op voorhand een offerte waarin het geraamde gewicht van uw bezittingen en de afstand tussen de oude en nieuwe woning worden opgenomen. Zo vermijd u verrassingen na uw verhuis. Informeer ook naar een transportverzekering die uw inboedel beschermt tegen beschadiging of verlies.

6. Indien u ervoor kiest om zonder firma te werken, moet u tijdig aanhangwagens en/of verhuisbusjes huren. Denk ook al na over wie deze zal besturen.

7. Onderzoek de toegankelijkheid van uw nieuwe huis of appartement. Is er een lift aanwezig in het gebouw? Hoe breed zijn de ramen en deuren? Bedenk ook dat indien u een katrol of heftoestel wil huren, u de politie moet inlichten om een parkeerplaats te huren.

8. Na het opstellen van de verhuisplanning, het samenstellen van het team en het op de hoogte brengen van de firma, is het de beurt aan de inpakfase. Zorg ervoor dat u de dag voor de verhuis al klaar bent met inpakken. Voorzie hiervoor stevige dozen en beperk het gewicht per doos tot 25 kilogram. Voorzie doeken of ander schokbestendig materiaal voor uw breekbare spullen. Label bovendien ook iedere doos zodat u bij aankomst meteen weet waar welke doos moet neer geplant worden.

9. Tijd om schoon schip te maken. Tijdens het inpakken, kan u ook een selectie maken van de spullen die u niet meer nodig heeft. Deze kunnen vervolgens naar de kringwinkel gebracht worden of weggegooid worden als ze te versleten zijn. Zo vermijdt u dat u overbodige rommel meeneemt naar uw nieuwe woonst.

10. Maak een ‘survival kit’ voor de eerste dag: gereedschap, poetsgerief, zeep, handdoeken, reservekledij, toiletpapier, EHBO-kit, borden, bestek, bekertjes, …

11. Noodzakelijke papierwinkel: Wanneer u verhuist, moet u ook enkele praktische zaken op orde stellen. Zo dient u uw werkgever, notaris, arts, bank en school van uw kinderen te informeren. Ga ook zo snel mogelijk langs bij uw nieuwe gemeentehuis om uw adres te laten wijzigen op uw identiteitskaart en op het inschrijvingsbewijs van uw auto. Ook het postkantoor moet op de hoogte gebracht worden van uw nieuwe adres. Vergeet ook niet de nutsvoorzieningsbedrijven (water, elektriciteit, telefoon, …) op de hoogte te brengen van de afsluitings/overname datum door de nieuwe eigenaar of huurder. Als huurder dient u tijdig uw huurovereenkomst schriftelijk, via een aangetekende brief, op te zeggen. Hou rekening met de opgelegde opzegtermijn.

12. Haal minimum 24u voor de verhuis de stekkers van de televisie, koelkast en diepvries uit het stopcontact. Laat het water uit (tuin)slangen, en (af)wasmachines, benzine of olie uit de grasmaaier of ander tuingereedschap.

13. Vlak voor u uw oude woonst verlaat, kan u best nog eens een check-up doen. Controleer alle kasten en neem de meterstanden op. Doe alle lichten uit, vergrendel de vensters en de deuren. Zorg er ook voor dat uw naam verwijderd wordt van uw brievenbus en bel.

14. Wees aanwezig in de nieuwe woonst wanneer de verhuisfirma komt leveren en maak hen wegwijs tijdens het uitladen. Ga bij de water-, gas- en elektriciteitsleverancier na of de rekeningen van de vorige bewoner zijn afgesloten en contacteer de kabelmaatschappij om de aansluiting te verzekeren.

15. Voorzie gemakkelijke maaltijden voor de verhuisdag. Intensieve arbeid leveren op een lege maag is vragen om problemen. Las ook rustmomenten in om te genieten van de maaltijden zodat u er met nieuwe energie opnieuw kan invliegen. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels