3 belangrijke tips om je woning te beschermen tegen brand

3 belangrijke tips om je woning te beschermen tegen brand

Actualiteit, Inbraak- en brandbeveiliging, Interieur

Ieder jaar worden in België zowat 10.000 woningbranden geregistreerd. Vlammen kunnen op enkele minuten wild om zich heen grijpen, en zeker in oude panden verspreiden ze zich razendsnel. Je kan de risico’s beperken en je woning beter beschermen door enkele preventieve maatregelen te nemen.

Soms is een stom ongeval voldoende om een vuur te doen ontstaan dat desastreuze gevolgen kan hebben. Elke woning moet dan ook degelijk worden beschermd. Een paar eenvoudige ingrepen kunnen de risico’s sowieso helpen beperken. 

Bescherming op papier 

Tegenwoordig dekt een brandverzekering (of woningverzekering) de materiële schade aan je woning – en in de meeste gevallen ook je inboedel – die werd veroorzaakt door een brand, een explosie (bijvoorbeeld door gas), een blikseminslag, een natuurramp of tal van andere oorzaken (denk, bijvoorbeeld, aan schade door kortsluiting, rookschade, modderschade, een breuk in de waterleiding …).

In België ben je als eigenaar wettelijk niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Toch kan het in bepaalde gevallen wel opgelegd worden, onder andere voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten (je woning dient dan immers als onderpand). 

Ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting, is het afsluiten van een brandverzekering toch interessant. Je beschermt er immers je bezittingen mee.

Voor huurders hangt de verplichting af van het gewest: in Vlaanderen en Wallonië wordt elke nieuwe huurder (respectievelijk sinds 2019 en 2018) verplicht en woningverzekering af te sluiten. In Brussel is dat nog niet het geval. 

Rookmelder

Hoewel een rookmelder niet voorkomt dat een brand ontstaat, is die essentieel om de verspreiding van het vuur te beperken. Zodra ze rook detecteren, sturen rookmelders een alarmsignaal uit dat je waarschuwt voor een beginnende brand. 

Met het oog op extra veiligheid installeer je een rookmelder op elke verdieping van je woning, bij voorkeur in de inkom en de traphal (ruimtes waar lucht vrijer circuleert). Wanneer er brand uitbreekt, zal de rook zich in eerste instantie in die ruimtes verspreiden. Plaats ook een rookmelder in (de buurt van) elke slaapkamer. Vermijd vertrekken waar regelmatig damp of stoom hangt, zoals: de badkamer en de keuken. 

Rookmelders zijn trouwens verplicht in elke woning in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel is dat voorlopig enkel nog het geval in huurwoningen.

Enkele juiste reflexen
Een degelijke bescherming heeft ook te maken met individuele preventie. Daarom geeft de Belgische overheid enkele tips om de risico’s zo veel mogelijk te beperken: 
> Rook nooit in bed
> Gooi een brandende sigaret nooit in de vuilnisbak, een tochtgat of een afvoer
> Gebruik nooit brandalcohol om een barbecue aan te steken of te doen oplaaien
> Hou aanstekers, lucifers en brandversnellers steeds buiten het bereik van kinderen
> Spring voorzichtig om met brandbare stoffen (ether, white spirit, ontvlekkers …) en zorg hoe dan ook altijd voor voldoende verluchting
> Laat geen kaarsen branden en voorzie geen decoratie met zichtbare vlammen in de buurt van brandbare materialen.
> Zorg voor degelijke ventilatie in vertrekken met toestellen op gas
> Laat de schouw van de woning minstens één keer per jaar vegen
Bron: www.belgium.be (informatie en officiële diensten)

Algemene preventiemaatregelen

Neem bij brand onmiddellijk contact op met de hulpdiensten op het nummer 100 of 112. Beide nummers zijn gratis. Sla ze in de contacten van je smartphone op. 

Naast rookmelders kan je ook nog andere brandbestrijdende zaken in huis bewaren, zoals een brandblusser. Voorzie er minstens één en bewaar die op een voor iedereen – ook voor kinderen! – makkelijk bereikbare plek. Een branddeken in de keuken kan een snelle interventie mogelijk maken als er tijdens het koken brand ontstaat. 

Voorzie nooduitgangen, en niet alleen op het gelijkvloers. Stel dat er brand op het gelijkvloers uitbreekt terwijl jij boven bent, dan moet je kunnen ontsnappen zonder gevaarlijke zones te passeren. Teken een plan uit waarop alle nooduitgangen duidelijk aangegeven staan. 

Tekst Mailys Chavagne

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels