3 technieken voor de plaatsing van gevelstenen

3 technieken voor de plaatsing van gevelstenen

Gevelbekledingen, Ruwbouw

Je gevel bepaalt het uitzicht van je woning. Het is met andere woorden het visitekaartje van je huis. De manier waarop de gevelstenen geplaatst werden, is dus zeker niet onbelangrijk. Maak kennis met de drie vaakst gebruikte technieken voor de plaatsing van gevelstenen.

Traditioneel metselwerk

Van oudsher gebruikten metselaars vooral deze techniek. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de voegen tussen de gevelstenen. Met hun dikte van 10 tot 12 mm beslaan ze tot wel 25 procent van de gevel en bepalen ze dus in grote mate het uitzicht. De keuze van de voeg is dus even belangrijk als die van de gevelsteen. Zo stem je de kleur van de voeg best af op de kleur van de gevelsteen. Een lichte voeg zal bijvoorbeeld de (donkere) kleur van de gevelstenen benadrukken. Omgekeerd, geeft een donkere voeg een donkere uitstraling aan je gevel. Voegen en gevelstenen in dezelfde kleur (toon op toon) zetten tot slot de intensiteit van de kleur in de verf.

Vandaag bestaan er ook traditioneel gemetselde gevelstenen met dunne voegen van 4 à 5 mm. Om dit visuele resultaat te bekomen, wordt een deel van de gevelsteen uitgehold waarin de mortel wordt aangebracht. Deze techniek levert een dubbel voordeel op: je gevel wordt op de traditionele manier gemetseld en de bakstenen hoeven achteraf niet meer gevoegd te worden.

metselen van holle gevelstenen voor dunne voeg
© Vandersanden

Verlijmd metselwerk

Bij de verlijmde verwerkingstechniek worden de gevelstenen aan elkaar gelijmd met mortellijm. Het zorgt voor een voegloze gevel, waarbij de stenen gewoon op elkaar gelegd lijken te zijn. Het resultaat is een gevel die alle aandacht krijgt die hij verdient. 

De lijmmortel wordt aangebracht met een spuitpistool of een spuitzak. De ideale voeghoogte bij verlijming is 5 mm. Gevels met verlijmde bakstenen hebben drie voordelen: geen uitbloeiingen (natrium- of kaliumzouten hopen zich op tot kristallen en vormen witte vlekken op het oppervlak van de gevelstenen), geen kalkaanslag en een hogere duurzaamheid.

© Wienerberger

Metselwerk met dunne voegen

Een alternatief voor verlijming is metselwerk met dunne voegen. Daarbij wordt een speciale mortel met een klein truweel aangebracht. De samenstelling van deze dunbedmortel zit tussen die van lijmmortel en cementmortel. Doordat de mortel verzonken aangebracht wordt (de voeg is dus hol), hoeven de muren achteraf niet meer ingevoegd te worden.

Deze dunne voegen zijn doorgaans 5 tot 8 mm hoog. Hoe dunner de voeg, hoe sterker het visuele effect. De gevelstenen en hun kleur komen dan volop tot hun recht. Voor gevelstenen met een onregelmatige vorm is deze techniek beter geschikt dan de verlijmde plaatsing.

Lees ook het artikel over het aantal bakstenen dat je nodig hebt naargelang de plaatsingsmethode.

Tekst Mailys Chavagne, Cédric Bourgois en Wim Deloof
Foto © Wienerberger/Van Dooren Architecten 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels