3 tips voor wie een lichtkoepel wil

Ramen, deuren en poorten

Met een of meerdere lichtkoepels of platdakvensters in je plat dak win je twee keer: je geniet van rijkelijk zenitaal licht en bespaart tegelijk op je elektriciteitsfactuur. Net als met andere openingen in het dak, moet je wel enkele regels in acht nemen.

1. Zorg voor een goede afdichting

Het maakt niet uit welk membraan je kiest (bitumen, EPDM, pvc…), zolang je maar rekening houdt met de plaatsingsvoorschriften van de fabrikanten (membraan en platdakvenster). Tegen een opstand uit pvc mag je bijvoorbeeld niet rechtstreeks bitumen branden. Wat wél kan, is het materiaal voorverwarmen en vervolgens vastkleven tegen de opstand.

2. Denk aan de isolatie van de opstanden

Als je je dak goed isoleert, installeer dan ook lichtkoepels of platdakvensters met een uitstekende isolatiewaarde van 1.1 of 1.0 W/m²K. Fabrikanten bieden totaalpakketten aan: bijvoorbeeld een koepel uit dubbel of drievoudig glas en een opstand met bijkomende isolatie dankzij een isolerende kamerstructuur en/of ingespoten isolatiemateriaal.

3. Neem de opstanden voldoende hoog

Algemeen geldt dat de opstand van je lichtkoepel minstens 15 cm boven het dak moet uitsteken. Zo vermijd je waterinsijpeling bij smeltende sneeuw of een verstopte afvoer.

Tom Mondelaers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels