300 euro voor je oude kachel

300 euro voor je oude kachel

Actualiteit, Nieuws

Niets gezelliger dan op koude, donkere winterdagen de kachel aan te steken en je te verwarmen aan het vuur. Dat heeft echter kwalijke gevolgen voor de luchtkwaliteit en kan zorgen voor pieken van fijn stof als we massaal gaan stoken.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is houtverbranding verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof. Vooral open haarden en oude kachels zijn niet bepaald bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. En laat dat nu net bijna de helft van de houtkachels en haarden zijn.

“De moderne hout- en pelletkachels zijn echter in niets meer te vergelijken met die verouderde modellen. Ze garanderen een hoger rendement dankzij een optimale verbranding, wat onder andere leidt tot veel lagere emissies van schadelijke stoffen”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van de firma Stroomop en initiatiefnemer van vervangjeoudekachel.be. Dat platform, dat 74 bedrijven uit de sector verenigt, wil eigenaars van oude toestellen een financieel duwtje in de rug geven en hen via een premie van 300 euro aanmoedigen om hun oude toestellen te vervangen door een nieuwe hout- of pelletkachel. “In Frankrijk ondersteunt de overheid die omslag al vier jaar, mét een positief effect op de luchtkwaliteit. Hier doen wij het zelf”, aldus Van Wonterghem.

Aanspraak maken op een premie?

Wie overweegt om zijn oude kachel te vervangen, kan surfen naar www.vervangjeoudekachel.be en kan zich nog tot en met 18 november aanmelden. Daarna komt een expert kijken of het toestel in aanmerking komt voor de vervangingspremie. Of je kan je rechtstreeks wenden tot de deelnemende dealers, die je eveneens terugvindt op de website.

Tekst Sarah De Meûter

Foto Tulikivi

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels