4 vragen over het onderhoud van een plat dak

4 vragen over het onderhoud van een plat dak

Dakdekking

Extreme temperaturen, zonlicht, regen, storm… Een plat dak krijgt veel te verwerken. Met een klein onderhoud twee keer per jaar, vermijd je dure herstellingen.

1. Hoe onderhoud ik mijn dak?

Haal net na de winter en de herfst afgevallen bladeren en ander vuil van jouw dak. Op die manier vermijd je dat na zekere tijd plassen ontstaan. Een borstel is je belangrijkste gereedschap. Om hardnekkig mos te verwijderen, gebruik je speciale producten of bleekwater. Reinig en ontvet daarnaast ook je dakgoot en de regenpijpen.

2. Waarop let ik tijdens de controle?

Van zodra je dak schoon is, controleer je de dakafdichting. Zoek naar plooien, scheuren, blazen, loskomende voegen of barsten. Vooral dichtingen aan dakranden, koepels en schouwen zijn hierbij erg belangrijk, net als aansluitingen met de muren.

 

Uitzondering: bij een omgekeerd plat dak ligt de dakafdichting onder het isolatiemateriaal. Het is dan ook niet mogelijk om de afdichtingen te controleren. Kijk wel of de keien of het grind, dat bovenop het isolatiemateriaal ligt, nog steeds goed verspreid is. Dat materiaal houdt immers alles op zijn plaats. 

 

 

 

 

3. Wanneer schakel ik een vakman in?

In sommige gevallen is meer nodig dan een onderhoudsbeurt. Grote, diepe waterplassen wijzen op ernstige problemen, die je maar beter gauw oplost. Dringt er vocht door in de dakisolatie, dan verliest die haar isolerende werking. Ook vochtvlekken op het plafond of scheuren in de gevelbekleding vragen een snel en adequaat ingrijpen.

Laat de herstellingen over aan een professional. Een goede vakman zal eerst uitzoeken wat de problemen precies veroorzaakt. Zo kunnen grote plassen op het dak niet alleen het gevolg zijn van een verzakte dakstructuur, maar ook van een slecht ontwerp, waarbij het plat dak niet de vereiste lichte helling heeft.

4. Hoe herstel je een plat dak?

Blazen worden opengesneden en hersteld met een pasta. Voor andere beschadigingen is een grondigere aanpak nodig. Op oude roofing kan een beschermende coating aangebracht worden, waarop eventueel een nieuwe bitumineuze laag komt. Voor kunststof membranen zoals EPDM en pvc zijn er reparatiesets om gaten en scheuren te herstellen. Let op: materialen zoals pvc mogen niet rechtstreeks in contact komen met bitumen.

Beeld Luc Roymans/Zoom architecten
Tekst Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels