4 vuistregels voor een geslaagde renovatie

4 vuistregels voor een geslaagde renovatie

Nieuws

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

Tijdens een renovatie is er geen ruimte voor improvisatie! Ieder van ons kent wel iemand in zijn of haar omgeving voor wie de verbouwingswerken zijn uitgedraaid op één grote ellende: aannemers die in gebreke bleven, onvoorziene en hoog oplopende extra kosten, uitgestelde termijnen,… We formuleren graag enkele vuistregels opdat uw renovatie geen nachtmerrie wordt.

Regel 1

Win advies in bij een architect. Zelfs wanneer u voor de werken geen vergunning nodig hebt, kan een architect u heel wat onaangename verrassingen besparen. Bezoek samen, als het kan, het pand dat u wilt gaan renoveren. Een architect heeft niet alleen een betere kijk op eventuele verborgen gebreken, hij kan u ook vertellen welke mogelijkheden hij ziet.

Regel 2

Laat een energieaudit uitvoeren. Wie het energievraagstuk tegenwoordig niet in zijn plannen opneemt, getuigt van een gebrek aan elementair gezond verstand. Hoewel de EPB-regelgeving nog vrij weinig normen voor renovaties oplegt, lijkt het ons niet verstandig om vandaag dure ingrepen door te voeren die geen rekening houden met de voorschriften van morgen.

Regel 3

Plan de werken als geheel. De meeste renovaties verlopen in verschillende fases om budgettaire redenen, om de woning zo snel mogelijk te kunnen betrekken, omdat de gezinssamenstelling evolueert,… Denk hoe dan ook van bij het begin op lange termijn! Zo hoeft u recente werken morgen al niet weer af te breken.

Regel 4

Laat de werken coördineren. Niet iedereen is in staat om een heleboel vakmensen efficiënt te laten samenwerken.

We kunnen u vast nóg een lange lijst adviezen meegeven, maar wie deze vier basisregels respecteert, komt ongetwijfeld al een heel eind. Veel succes met uw renovatie!

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels