45 jaar oude PVC ramen krijgen een tweede leven in Brussel

Nieuws

PVC-ramen recycleren, het klinkt voor veel mensen nog als toekomstmuziek. Toch hebben Federplast.be, EPPA en Vinylplus bewezen dat het een heel hedendaags gegeven is.

Geen proef zonder proefkonijn. In een woning in Sint-Pieters-Woluwe werden in 1968 11 PVC ramen geplaatst, de eerste PVC ramen in de Brusselse regio. Na 45 jaar zijn ze nog steeds in een goede staat. Ze functionerennog perfect, ze zijn water- & winddicht en ze zien er nog heel goed uit. Maar op vandaag gaat erwarmte verloren doordat het om enkel glas gaat, wat vervanging door nieuwe PVC ramen met dubbelglas zeker rechtvaardigt.

Pers en bijzondere genodigden konden live het hele proces volgen hoe oude ramen op het einde van hun levensduur in een gesloten kringloop worden gerecycleerd. De oude ramen werden ontmanteld en gerecycleerd, en dit gerecycleerde materiaal werd dan weer gebruikt om nieuw raamprofielen te produceren. Hiermee toonden PVC raamprofielfabrikanten duidelijk aan dat “de kringloop” daadwerkelijkgesloten wordt.

Federplast.be, de Belgische Vereniging van Producenten vanKunststof- en Rubberartikelen en EPPA, de European PVC WindowProfile and Related Building Products Association in Brussel organiseerdendit evenement samen met VinylPlus, het Vrijwillig Engagement van de Europese PVC-industrie.

“Veel expertszijn zich nog niet volkomen bewust van het feit dat PVC ramenkunnen worden gerecycleerd en dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycleerd”, zei Petri Ven, de verantwoordelijke voor de bouwsectorbij Federplast.be.”Zulke campagnes tonen aan dat ook binnende Benelux PVC ramen volgens een goed functionerende gesloten kringloop worden gerecycleerd.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van het VinylPlus programma is het engagement om een steedsgroter volume PVC producten te recycleren. Bouwproducten met een lange levensduur zoals ramen spelen hierbij een belangrijke rol.

“Ons laatste jaarlijks vooruitgangsrapport meldde dat er in het jaar 2012 in Europa meer dan 362.000 ton PVC werd gerecycleerd. PVC ramen droegen in belangrijke mate bij tot het resultaat. In 2012 werden meer dan 2.5 miljoen PVC ramen gerecycleerd. Tegen 2020 streeft Vinylplusnaar een jaarlijks volume van 800.000 ton.”, zei Stefan Eingärtner, General Manager van VinylPlus.

In Diksmuide stelden de organisatoren de tweede stap voor in de gesloten kringloop voor de recyclage van PVC ramen. Deze gloednieuwe recyclagefabriek heeft een capaciteit van 20.000 ton en is in oktober 2012 opgestart. Ramen en andere harde PVC bouwproducten worden vermalen en de verschillende materialen worden van elkaar gescheiden door middel van verschillende sorteertechnieken.

“De oude ramen worden vermalentot stukjes van ongeveer 5 cm. Daarna worden hout, metaal en glasgescheiden van het PVC, dat daarna wordt vermalen tot kleinere korrels van 0,5 cm. Deze korrels worden ontstoft en het resterenderubber wordt hiervan gescheiden door middel van ionisatie. Een kleurenscheider scheidt witte korrels van gekleurde korrels en verwerkt zo wel 20 miljoen stuks per uur.Het resultaat is van een zodanig hoge kwaliteit dat het zonder enig kwaliteitsverlies kan worden hergebruikt voor de extrusie van nieuwe PVC raamprofielen”, verklaart Koen Deneire, Productiemanager grondstoffen bij Deceuninck.

De tweede generatie raamprofielen bevatten dus gerecycleerd materiaal in de kern in combinatie met nieuwePVC aan het oppervlak. Daarnaast kan een decoratieve film of
coating voor een perfect oppervlak zorgen. De nieuwe profielen die recyclagemateriaal bevatten zijn evenwaardig aan de profielen gemaakt van nieuw materiaal.

PVC kan overigens tot zeven keer opnieuw worden gebruikt zonder verlies aan eigenschappen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels