5 aandachtspunten voor het optimaal gebruik van een CO-detector

Nieuws

CO is een stille doder, want het gas heeft geen geur, kleur of smaak. Jaarlijks telt het antigifcentrum minstens 1.250 slachtoffers van wie er vorig jaar 26 stierven. CO-detector kan hierbij preventief werken.

Een CO-detector heeft als doel de concentratie van CO in de lucht te volgen en een signaal te geven wanneer de drempel gedurende een bepaalde tijd overschreden wordt. Het is belangrijk om ruimtes preventief te controleren op zwakke plekken, denk bijvoorbeeld aan een slecht verluchte badkamer met een boiler. Maar ook de CO-detector moet bepaalde eigenschappen bezitten. We vonden deze tips terug op de website van het Antigifcentrum.

  • Een CO-detector mag enkel gevoelig zijn voor CO. In sommige gevallen reageert de elektrochemische cel, die instaat voor de detectie, ook op andere substanties.
  • Een gebruiker moet de garantie hebben dat de CO-detector blijft werken, zelfs bij de aanwezigheid van storende factoren als stof in een wasplaats, vet in een keuken of vocht in de badkamer.
  • Een CO-detector is efficiënt te noemen wanneer het apparaat geen signaal geeft voor lage concentraties, bijvoorbeeld wanneer iemand in de ruimte een sigaretje rookt. De detector moet wel op tijd reageren, dat wanneer er wel sprake is van overmatige CO het slachtoffer op tijd kan reageren.
  • Een goede CO-detector moet niet enkel een signaal laten horen wanneer de batterij van het toestel plat is, maar ook als er zich een kortsluiting heeft voorgedaan of wanneer de elektrochemische cel vervuild is.
  • Wanneer er naast de CO-detector ook een rookdetector wordt gehangen, is het belangrijk dat er een duidelijk verschil te horen is tussen de twee alarmsignalen. Dit is van essentieel belang aangezien de maatregelen helemaal verschillend zijn. Bij een teveel aan CO moeten de vensters opengezet worden om frisse lucht in de ruimte te laten. Bij rookontwikkeling moet ventilatie vermeden worden om de vlammen niet nog meer aan te wakker. (AB/Antigifcentrum)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels