5 eenvoudige tips om te besparen op je waterfactuur

Nieuws

Vlaams minister voor Leefmi­lieu Joke Schauvliege (CD&V) wil met een flexibel watertarief zuinige waterverbruikers belonen. 5 tips om minder water (en geld) te verspillen.

In 2014 is het waterverbruik in Vlaanderen voor het eerst onder de 100 liter per dag gedaald. Maar dat moet nog beter, vindt Vlaams voor Leefmi­lieu Joke Schauvliege.

Zij wil een flexibel watertarief invoeren in heel Vlaanderen, zodat zuinige watergebruikers beloond worden.

Ik Ga Bouwen geeft u 5 tips om zuiniger met water om te springen:

  • Een lekkende kraan is hetzelfde als een gat in je portefeuille. Zelfs al gaat het water slechts druppel per druppel verloren, op het einde van de rit kan het verlies tot 35 m3 per jaar oplopen, of ongeveer 115 euro. Controleren of je ergens met een lek zit, is eenvoudig: neem de waterstand op voor je gaat slapen en meteen nadat je opstaat. In de wetenschap dat je ‘s nachts geen water hebt verbruikt, betekent een verschil op de meter dat je installatie ergens lekt.
  • Controleer het doorspoelsysteem van het toilet. Werken de vlotter en het ventiel naar behoren? Als het water blijft lopen als de spoelbak vol is, gaat er al snel 25 liter per uur verloren. Op jaarbasis komt dit overeen met 200 m3 water of 700 euro!
  • Neem een douche in plaats van een bad. Om een bad te vullen is 150 tot 200 liter water nodig, terwijl een douche slechts 30 tot 50 liter “kost”.
  • Laat je wasmachine en vaatwasser enkel draaien wanneer die volledig vol zijn. De huidige modellen verbruiken bovendien drie keer minder water dan twintig jaar geleden.
  • Was je auto met een emmer en een spons in plaats van met de tuinslang. Ook de hogedrukreiniger verbruikt minder water dan een tuinslang met spuitpistool.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels