5 tips voor een milieuvriendelijke lenteschoonmaak in je woning

Interieur

De lente is eindelijk in het land, dus het kriebelt bij velen om de woning onder handen te nemen. Laat de chemische producten voor wat ze zijn en kies resoluut voor een milieuvriendelijke make-over van je woning. Wij verzamelden enkele tips van het Ecohuis in Antwerpen.

Groene zeep is een plantaardig product, gemaakt van bestanddelen als koolraapolie en sojaolie. Het is de perfecte ontvetter én bovendien erg goedkoop. Heeft je tapijt of je zetel de we-eten-voor-de-televisie-avondjes niet vlekkeloos overleeft? Maak een sopje met groene zeep en ga de vlekken te lijf.

Ooit al van soda gehoord? Het lijkt een product uit lang vervlogen tijden, maar vergis je niet: het is een goedkoop product dat kan ingezet worden voor talrijke schoonmaakwerkjes. Een kopje soda in een emmer warm water geeft je tegels met glazuur een glans. Last van verstopte buizen? Een portie soda in de gootsteen scheppen en bevochtigen met heet water. Laten intrekken en vervolgens spoelen met water. Ziet je bad er wat grauw uit? Meng soda met citroen en laat het zijn werk doen als bleekmiddel.

Azijn is de perfecte basis voor een vinaigrette, maar ook het perfecte middel om je woning te laten blinken. Ontkalk je koffieapparaat of je waterkoker met azijn. Een scheut azijn in het water waarmee je de ramen wil lappen, de strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kalkaanslag op de waterkranen is ook niet bestand tegen een sponsje met azijn.

Een andere handige, milieuvriendelijke oplossing is een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn gemaakt van microvezels die maar liefst tien keer dunner zijn dan een mensenhaar. Ze hebben een enorm opnemend vermogen. Je hoeft dus eigenlijk geen poetsproduct te gebruiken, het vermindert zelfs de werking van de vezels.

Wil je graag toch een schoonmaakproduct gebruiken? Kies dan voor ecologische varianten van bijvoorbeeld Ecover en Method. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels