6 redenen om te kiezen voor een gaskachel

6 redenen om te kiezen voor een gaskachel

Energie, Energiebronnen, Kachels en inserts

Hou je van de warmte van een haard en van de charme van dansende vlammen, maar raakt je enthousiasme al snel bekoeld als je aan de beperkingen van hout denkt? Waarom zou je dan niet kiezen voor een gaskachel? Die hebben niet alleen veel praktische troeven, ze zien er ook nog eens mooi uit. Met andere woorden, ze koppelen het nuttige aan het aangename.

1. Een groot gebruiksgemak

In tegenstelling tot een houtkachel, hoef je een gaskachel niet bij te vullen. De toevoer van brandstof is constant. Zeker als je bent aangesloten op het aardgasnet. Is dat niet het geval, dan kan je nog altijd opteren voor een (ondergrondse of bovengrondse) propaantank.

© Focus

Je hoeft in ieder geval niet te sleuren met houtblokken of zakken pellets of ze te stockeren in de buurt van je haard of kachel, waardoor de woonkamer proper blijft. Nog enkele praktische voordelen: het glas van de haard blijft mooi doorzichtig; de verbranding is stil en geurloos, en er blijven geen assen achter.

2. Meteen warm

Bij deze toestellen ligt het gebruikscomfort ook hoog. Je geniet meteen na het opstarten van de warmte, kan de gewenste temperatuur instellen en de haard zelfs programmeren. Je gaskachel kan immers zonder gevaar branden wanneer je er (nog) niet bent. Kom je dus vaak laat thuis en zie je het dan niet zitten om een vuurtje te stoken waar je maar even van zal kunnen genieten, dan biedt een gashaard een uitstekend alternatief: één keer op de afstandsbediening drukken volstaat om de haard in en uit te schakelen. Sommige modellen kan je zelfs op afstand met je smartphone of tablet bedienen.

3. Mooie vlam

Het beeld van het mistroostige blauwe vlammetje behoort intussen tot het verleden. Vandaag zijn de vlammen van een gashaard oranjegeel en stralen ze veel meer warmte uit. Natuurlijk is een brandend houtvuur nog altijd mooier, maar de fabrikanten van gashaarden hebben wel veel vooruitgang geboekt om een natuurlijk houtvuur te imiteren.

Dat gezegd zijnde zien de vlammen er ook anders uit naargelang het gebruikte gas (aardgas of propaangas in een tank) en de densiteit en kwaliteit ervan. De vlammen van een kachel op aardgas zijn bijvoorbeeld lichter en mooier.

© Stûv

4. Klassiek, vintage of design

Het assortiment gaskachels is zeer uitgebreid en biedt voor elk wat wils: verticaal of horizontaal, enkelzijdig of doorkijk, rechthoekig, vierkant of zelfs rond, hoekmodellen, eigentijds, rustiek en vintage…

Ook hoe de kachel of haard er aan de binnenkant uitziet, verschilt van model tot model en van merk tot merk: keien, witte of donkergrijze steentjes, keramische “houtblokken”. Ook voor het materiaal van de achterwand, het glastype (standaard of ontspiegeld) en het deurkader heb je verschillende keuzes.

5. Aangepast vermogen

Het vermogen van een gashaard geeft aan hoeveel warmte het toestel afgeeft. Als algemene regel geldt dat hoe groter het toestel, hoe groter het vermogen en dus hoe meer warmte het afgeeft. Bij je keuze is het dus zeer belangrijk dat je een model kiest waarvan het vermogen (uitgedrukt in kW) aangepast is aan het volume van de ruimte waarin de haard staat en aan het isolatieniveau van je woning. Is dat niet het geval, riskeer je dat het algauw té warm wordt, of dat de kachel de ruimte niet comfortabel kan verwarmen. In compacte en zeer goed geïsoleerde woningen hoeft het vermogen bijvoorbeeld niet al te hoog te zijn.

6. Luchttoevoer en rookgasafvoer

De meeste kachels en inbouwhaarden op gas hebben vandaag een gesloten verbrandingshaard. Dat betekent dat de zuurstof die nodig is voor de verbranding van het gas rechtstreeks aan de buitenlucht onttrokken wordt en niet aan de ruimte waarin de haard zich bevindt. En dat is een belangrijk element in goed geïsoleerde en luchtdichte woningen, die zijn uitgerust met een ventilatiesysteem. Op die manier wordt de werking van dat laatste niet verstoort. Bij een gesloten haard komen er bovendien geen schadelijke gassen vrij. De kleine meerprijs voor een gesloten haard ten opzichte van een open haard is dan ook te verantwoorden.

© Dovre

Een onmiskenbaar voordeel van een gashaard is de mogelijkheid om de verbrandingsgassen via een rechtstreekse geveldoorvoer af te voeren in plaats van via een schoorsteen (op voorwaarde uiteraard dat de kachel tegen een buitenmuur staat). Op die doorvoer is een dubbelwandig concentrisch rookkanaal aangesloten: een voor de afvoer van de verbrandingsgassen en een voor de aanvoer van verse lucht.

Tekst Vanessa Uyttenhove

Openingsbeeld © Kalfire

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels