6 redenen om te kiezen voor open ramen

6 redenen om te kiezen voor open ramen

Ruwbouw

Af en toe je ramen helemaal openzetten laat niet alleen de frisse lucht binnen, het heeft ook tal van andere voordelen. Maar wat voor ramen kies je best? Lees hier een antwoord op al jouw vragen.

Koelen zonder kosten

Op warme dagen kan je ‘s nachts koele buitenlucht door het huis leiden via de ventilatie of door een paar ramen te openen. Nachtkoeling is gratis en milieuvriendelijk.

Goed voor de gezondheid

Om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen zich opstapelen, moet je naast ventileren ook verluchten. Dat wil zeggen 10 à 15 minuten een raam volledig openzetten.

Kwalijke geuren bestrijden

Een groot volume lucht door het huis jagen, is ook nuttig om de geur van bijvoorbeeld een feestmaal weg te krijgen. Hou de kamertemperatuur wel op minstens 15 °C om condensatie te vermijden.

Eenvoudig onderhoud

Ramen zijn aan de buitenkant vaak moeilijk schoon te maken als ze niet open kunnen. Zelfs met zelfreinigend glas zijn ramen niet volledig onderhoudsvrij.

Een behaaglijk gevoel

Open ramen versterken het buitengevoel. Met schuifdeuren valt de grens tussen binnen en buiten zelfs volledig weg.

Vlotte toegang

Grote meubelen naar binnen brengen lukt misschien net via de voordeur. Maar dan wachten wellicht nog andere obstakels. Handig als dan de ramen een oplossing bieden.

Welke ramen kies je best?

De juiste ramen kiezen is een kwestie van gezond verstand en persoonlijke voorkeur. Vaste ramen presteren op alle vlakken het best en zijn het voordeligst. Toch plaatsen veel (ver)bouwers op zijn minst ook graag een paar opengaande ramen. Kwestie van niet in een potdicht huis te leven. Een belangrijk criterium is de luchtdichtheid. Ramen met een enkele vleugel zijn wat dat betreft een betere keuze dan schuifdeuren en stolpramen.

Eveneens belangrijk is de weerstand tegen inbraak. Die wordt volgens Europese normen samengevat in zes klassen, aangeduid met de letters RC gevolgd door een getal. Hoe hoger dit getal, hoe meer tijd nodig is om in te breken. Schuifdeuren kan je beveiligen tot RC 2, waarbij je met schroevendraaiers, tangen, wiggen en zagen minstens drie minuten nodig hebt om binnen te komen. Draairamen, kiepramen en draaikiepramen kan je beveiligen tot RC 3.

Tekst Wim Deloof
Beeld VELUX

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels