6 redenen om voor houtskeletbouw te kiezen

6 redenen om voor houtskeletbouw te kiezen

Bouwmethodes, Ruwbouw

De populariteit van houtskeletbouw neemt jaar na jaar toe. Maar wat maakt deze bouwtechniek zo interessant?

 1. Snel, sneller, snelst

  Een houtskeletwoning is in twee weken tijd wind- en waterdicht. Dat komt omdat de dragende elementen op voorhand in het atelier worden gemaakt. Op de werf moeten ze enkel nog in elkaar gezet worden. Vervolgens gaat ook de afwerking razendsnel. Je hoeft geen rekening te houden met droogtijden. En omdat alle afmetingen al in de ontwerpfase bekend zijn, kunnen ramen en deuren op voorhand besteld worden. Na zes maanden is je woning klaar, tegenover één tot anderhalf jaar bij een klassieke bouw.

 2. Makkelijk te isoleren

  Het houtskelet is helemaal opgevuld met isolatie. Ook isoleert het hout zelf redelijk goed. Dat is vooral op kleinere bouwgronden belangrijk. Daar wil je immers zo weinig mogelijk ruimte verliezen aan muurdikte. Een houtskeletbouw is bovendien relatief eenvoudig luchtdicht af te werken.

  Tip: elke houtskeletbouwfirma heeft haar specifieke wandopbouw. Kijk goed naar details, zoals isolatiediktes en –waardes, als je offertes vergelijkt.

 3. Klimaatneutraal

  Een houten woning is niet alleen energie-efficiënt, ook de productie is milieuvriendelijk. Bomen nemen tijdens hun levensloop CO2 uit de atmosfeer op. Daarom beschouwen we hout als een klimaatneutraal bouwmateriaal.

 4. Lichte bouwstructuur

  Omdat hout zeer licht is, bespaar je op de fundering. Laat wel een grondsondering uitvoeren om de draagkracht van je bouwgrond te bepalen. Je architect of bouwfirma kan dan inschatten welke fundering je nodig hebt, zodat je geen onverwachte kosten hebt.

 5. Ideaal voor uitbreidingen

  Dankzij het lichte gewicht en de hoge bouwsnelheid, is houtskeletbouw ideaal voor snelle renovaties, zoals een aanbouw of een optoppingen.

 6. Ook voor zelfbouwers

  Wil je hier en daar een handje toesteken? Ook dat is mogelijk met houtskeletbouw. Doe-het-zelvers isoleren vaak hun huis. Vooral dakisolatie plaatsen ze meestal zelf. Maar de elektriciteit en de vloer kan je ook zelf leggen. Sommige fabrikanten leveren de woning wind- en waterdicht (casco) op als je dat wenst. In dat geval plaats je zelf de technieken en bekleed je vloeren, wanden en plafonds. Hiermee kan je heel wat geld uitsparen. De afwerking is immers goed voor ongeveer de helft van de totale bouwkosten.

  Tip: bespreek jouw zelfbouwplannen op voorhand met de bouwfirma. Zo raakt de planning niet in de war en weet je direct hoeveel je bespaart.

  Foto Dewaele

  Tekst Tom Mondelaers

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels