6 tips om een kamer in te richten voor twee kinderen

6 tips om een kamer in te richten voor twee kinderen

Decoratie en meubilair, Interieur

Wanneer je woning of appartement niet heel groot is, of wanneer het gezin uitbreidt, is het niet altijd mogelijk om elk kind een eigen kamer te geven. We geven je dan ook graag enkele tips mee om de ruimte efficiënt in te richten wanneer de kinderen een kamer moeten delen.

Speel met de hoogte

  • Stapelbedden: Een stapelbed is een must have in een slaapkamer voor twee kinderen. Deze tijdloze truc bestaat al generaties lang. Door de bedden boven elkaar te plaatsen, spaar je heel wat ruimte uit. Je kan er dus makkelijk een kleine slaapkamer mee inrichten. Opgelet, stapelbedden hebben wel een hoger valrisico, installeer dus best een rail aan elke kant van het bed en een stevige en stabiele ladder om ongelukken te voorkomen.
  • Mezzanine: Een andere truc wanneer je een kamer moet delen, is de mezzanine. Hier zitten de bedden hoog, met daaronder de bureaus (of opbergkasten). Door met de hoogte te spelen, creëer je effectief plek voor een bureau- of kastruimte onder het bed. Zo hou je het midden van de kamer vrij, en hebben de kinderen plek om te kunnen spelen.

Plaats een scheidingswand

Een kamer delen en er tegelijk voor zorgen dat je kinderen voldoende privacy hebben? Het kan, dankzij deze ingenieuze trucjes.

  • Bureau: de twee bedden zijn gescheiden door een bureau, waardoor de kinderen zich kunnen afzonderen zonder de ruimte af te schermen.
  • Gordijn: een gordijn hangen rond de bedden schermt ze af en creëert tegelijk een comfortabele cocon. Je zou de bedden ook van elkaar kunnen scheiden door een licht gordijn dat over de hele kamer doorloopt. Dat oogt iets minder “zwaar”, maar het effect blijft hetzelfde.
  • Massieve wand: Een eenvoudige tussenwand kan voldoende zijn om de privacy van de kinderen te waarborgen. Wil je geen licht verliezen, overweeg dan een glazen scheidingswand. Ook een eenvoudig klein houten paneel of een scherm kan de illusie van een scheiding oproepen, ook al strekt het zich niet uit van vloer tot plafond.
  • Open bibliotheek: Een open boekenkast kan dienen als hoofdeinde voor beide bedden. Ze worden dan met de hoofdeindes tegen elkaar geplaatst, met de boekenkast ertussen. Kinderen hoeven maar een paar boeken te verplaatsen om een klein “gaatje” te maken en zo te kunnen communiceren.

Schuif de bedden tegen elkaar

Schuif de bedden tegen elkaar en om plaats te winnen. Je kan dit op verschillende manieren doen:

  • Kop aan staart: het voeteneinde van het ene bed staat tegen het hoofdeinde van het andere.
  • Voet tegen voet: de bedden staan met de voeteneindes tegen elkaar.
  • Hoofd tegen hoofd: de hoofdborden plakken aan elkaar.

Bespaar ruimte met ingebouwd meubilair

Met ingebouwde meubels kan je genoeg ruimte overhouden om twee bedden in een kamer te plaatsen. Het meubilair kan verschillende functies vervullen, zoals een bed met lades onderin, een boekenkast als tussenwand of hoofdeinde, een zitbank met opbergruimte, een mezzanine met bureau..

Deel de kamer in met kleuren

Speel met kleuren om te ruimte visueel op te delen. Je kan zelfs werken met twee totaal verschillende kleurvlakken. Pas wel op met het mengen van verschillende stijlen. De tonen moeten wel nog bij elkaar passen om het geheel toch rustig te houden.

Focus op symmetrie

Kies hetzelfde meubilair, hetzelfde bed, dezelfde lakens… voor beide kinderen. Zo vermijd je niet alleen ruzies, je kan de kamer ook mooi symmetrisch in tweeën delen.

Tekst Mailys Chavagne
Beeld Ikea

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels