60% van bestaande woningen nog niet voldoende geïsoleerd

60% van bestaande woningen nog niet voldoende geïsoleerd

Ruwbouw

Het isoleren van de woning heeft in de renovatiemarkt nog een heuse inhaalbeweging te maken.

Het omgekeerde van wat we zien bij nieuwbouwprojecten. Daar doet de Belg het volgens cijfers die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom voorstelde op Batibouw beter dan wat gevraagd wordt met een gemiddeld E-peil van E43 in 2014, terwijl de norm vanaf 2016 op E50 ligt. Hoe kan deze achterstand voor het isoleren van bestaande woning het best weggewerkt worden?

Inhaalbeweging nodig

De Vlaming bouwt dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden. Dat is de conclusie na tien jaar energieprestatieregeling. In 2006 bedroeg het gemiddelde E-peil van een nieuwe eengezinswoning nog 84. De teller klokte volgens de laatste cijfers in 2014 af op E43. We zijn goed op weg om de norm voor bijna-energieneutraal te halen.

In de renovatiemarkt heerst voorlopig minder dat hoeragevoel.Gino Gaillaert, managing director Sto en voorzitter van ETICS België (de Europese belangenvereniging voor de gevelisolatiesector) legt uit waar we staan: “Van de vijf miljoen huizen hier in België heeft 60% niet-geïsoleerde muren. Minder dan 1% daarvan wordt op jaarbasis gerenoveerd. Willen we onze doelstellingen rond energiezuinigheid halen, dan moet dit percentage meer dan 2% bedragen.”

Gebrek aan ambitie

België is niet de enige slechte leerling in de klas. “We zien dezelfde problematiek in het buitenland. Alleen toont men zich daar toch een tikkeltje ambitieuzer”, weet Gaillaert. Hier bestaan er incentives in de vorm van premies. Het probleem is dat deze qua thermische prestatie heel streng zijn en bijgevolg te duur en technisch te moeilijk voor een groot deel van de bevolking.

De drempel is te hoog om de stap naar een goede isolatie van hun woning te zetten. We zouden ook beter consequenties verbinden aan al die mooie energielabels die we in voegen hebben. Voldoet een huis niet aan de moderne eisen rond isolatie? Wel dan mag het niet verkocht worden. We moeten evolueren naar een drieluik van sensibiliseren, toegankelijke premies en een nieuwe wetgeving.”

Woning in zijn totaliteit aanpakken

Wie toch de nodige fondsen kan vrijmaken om zijn huis te renoveren en te isoleren, moet zijn woning in totaliteit aanpakken. “Daarmee bedoel ik niet dat alle werken noodzakelijk in een keer moeten gebeuren. Gefaseerd werken kan zeker, maar dan moet men wel rekening houden met de volgende fase.

De meest optimale volgorde: eerst het dak, dan het glas en de gevel en ten slotte de vloerisolatie. Men moet bijvoorbeeld bij het plaatsen van hoogrendementsglas al rekening houden met de isolatiedikte die zal nodig zijn om de gevel energetisch te renoveren. Een goede vakman kan u er zeker op wijzen wat nodig is voor een goede afstemming.”

Warmte sluipt langs alle kanten weg

De warmte gaat op verschillende plaatsen in huis verloren. Gaillaert: “De muren zijn goed voor 20 à 30%, terwijl 20% verloren gaat via het en ook nog eens 20% via de muur. Daar ligt dus nog heel wat winst te rapen. Vloerisolatie heeft zeker ook zijn nut, maar is het moeilijkste te realiseren, omdat er breekwerken aan te pas komen.

De vloer heeft bovendien vanzelf een betere warmteweerstand dan de muur. De fundering doet dienst als tussenlaag, waardoor de afstand tot de koude groter is en het verlies aan warmte dus minder.Maar door simpel te isoleren kan men al 80 à 90% van zijn verwarmingskosten gaan besparen, waardoor dergelijke renovatiewerken een uitstekende terugverdientijd hebben. Wie voorheen op een jaar 1.000 euro betaalde, hoeft nu slechts 100 euro neer te leggen.” (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels