7.500 euro voor wie woning sloopt en heropbouwt

7.500 euro voor wie woning sloopt en heropbouwt

Actualiteit, Nieuws

Wie een oude woning afbreekt om er op dezelfde plek een nieuwe te bouwen, geniet in een heel aantal stedelijke gebieden van een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor die nieuwbouw. In 2019 kunnen nu ook bouwheren die buiten die steden wonen, aanspraak maken op een financiële ruggensteun wanneer ze ervoor kiezen om hun woning af te breken en te vervangen.

Afbraak en heropbouw

Om een bestaande woning in lijn te krijgen met de huidige normen, is het soms interessanter om die woning met de grond gelijk te maken en in de plaats een energiezuinige nieuwbouwwoning op te trekken. In stedelijke gebieden krijgen bouwheren daar een financiële stimulans voor onder de vorm van een verlaagd btw-tarief van 6 procent, in de plaats van 21 procent voor nieuwbouw. Een federale maatregel.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ijvert er al jaren voor om die maatregel uit te breiden naar heel Vlaanderen, en liefst nog het hele Belgische grondgebied. Daar is echter een federaal akkoord voor nodig en dat blijft voorlopig uit.

Slooppremie

De Vlaamse regering besloot het heft daarom in eigen handen te nemen en voorzag in haar begroting voor 2019 in een slooppremie van 7.500 euro voor eigenaars die ook buiten die stedelijke gebieden overgaan tot het slopen en heropbouwen van een verouderde woning. Wie aanspraak wil maken op deze slooppremie, moet zijn vergunningsdossier indienen voor 31 oktober 2019.

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels