8 op 10 houthaarden en kachels zijn verouderd en milieu-onvriendelijk

Nieuws

1 op 3 Belgen beschikt naast de traditionele verwarming op gas, elektriciteit of mazout ook over een houthaard of -kachel in de woonkamer. 80% daarvan beschikt over een verouderd model en dit ten koste van de veiligheid, het rendement en de milieuvriendelijkheid. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Stûv.

1 op 3 Belgen beschikt naast de traditionele verwarming op gas, elektriciteit of mazout ook over een houthaard of -kachel in de woonkamer. Voor de meerderheid van de Belgen is dit een aangename aanvullende verwarming van de woning. Toch beschikt ongeveer 80 % over een verouderd model en laat ruim 1 op 2 zijn schoorsteen niet jaarlijks kuisen. Dit komt het rendement, milieuvriendelijkheid en veiligheid niet ten goede en ongeveer 53% wil dan ook een nieuw toestel kopen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Stûv.

Fossiele brandstoffen zijn nog steeds een belangrijke bron van verwarming voor onze woningen (87%). 1 op 3 Belgen beschikt naast de traditionele verwarming ook nog naast een houthaard of-kachel en 1 op 4 die er geen hebben, willen er graag een plaatsen. Het zorgt voor een aanvulling op de centrale verwarming met gas, mazout of elektriciteit én brengt ook sfeer en gezelligheid in een woning. Maar veel van deze kachels en haarden zijn verouderd, want ten koste gaat van het rendement, de milieuvriendelijkheid en de veiligheid. “Het grote aantal verouderde haarden en kachels biedt nadelen. Veel toestellen stralen teveel warmte uit op korte tijd waardoor het veel te warm wordt in een ruimte en de energie niet efficiënt en rendabel benut wordt. Bovendien stoten verouderde toestellen ook te veel fijn stof uit wat slecht is voor het milieu”, aldus Gérard Pittance, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Stûv.

Uit een studie, in opdracht van het Stûv, blijkt dat de meerderheid van de bestaande haarden en kachels verouderd is (87%) en niet meer voldoen aan de strenge normen die sinds twee jaar van toepassing zijn. Daarom wil 1 op 2 eigenaars van een kachel of haard zijn bestaand toestel vervangen door een nieuw exemplaar. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de milieuvriendelijkheid (34%), efficiëntie (22%) en veiligheid (18%).

De voordelen van een houthaard of houtkachel

Voor de aankoop van een houthaard of houtkachel komt er voor de Nederlandstalige deelnemers aan de studie het rendement (70%) op de eerste plaats, gevolgd door de kostprijs (51%) en het design (41%). De Franstalige deelnemers laten zich ook leiden door het rendement (69%), maar op de tweede plaats vermelden zij de mogelijkheid om de houtkachel te koppelen aan een CV ketel (54%) en als derde factor geven zij de gezelligheid van het vuur (35%) aan.

De nadelen

De belangrijkste pijnpunten voor kachels en haarden zijn de kostprijs (43%), de praktische aspecten zoals het onderhoud en stapelen van hout (50%) en de moeilijkheid om het exact regelen van de temperatuur (49%).

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels