‘8 op 10 houthaarden- en kachels zijn verouderd’

Nieuws

Fossiele brandstoffen zijn nog altijd de belangrijkste bron van verwarming in onze woningen. 1 op 3 Belgen beschikt naast deze traditionele verwarming op gas, mazout of elektriciteit ook over een houthaard of kachel in de woonkamer. Toch beschikt ruim 80% over een verouderd model en laat ruim 1 op 2 zijn schoorsteen niet jaarlijks kuisen.

Fossiele brandstoffen zijn nog altijd de belangrijkste bron van verwarming in onze woningen. 1 op 3 Belgen beschikt naast deze traditionele verwarming op gas, mazout of elektriciteit ook over een houthaard of kachel in de woonkamer. Voor de meerderheid van de Belgen met een houthaard of kachel is dit een welkome aanvullende verwarming van de woning. Toch beschikt ruim 80% over een verouderd model en laat ruim 1 op 2 zijn schoorsteen niet jaarlijks kuisen.

Dit komt het rendement, milieuvriendelijkheid en veiligheid niet ten goede. 1 op 2 Belgen die op hout verwarmen wil dan ook een nieuw toestel kopen omdat het milieuvriendelijker, efficiënter en veiliger is. Dat blijkt uit de resultaten van een studie in opdracht van Stûv bij een representatieve steekproef van 600 Belgen.

Verwarmen op hout zit in de lift

Ruim 1 op 3 Belgen heeft een houtkachel- of haard en bijna 1 op 4 van de Belgen die er geen hebben, wil er graag één plaatsen. Voor meer dan 2 op 3 ondervraagden is het verwarmen op hout een welkome aanvulling op de traditionele centrale verwarming met gas, mazout of elektriciteit. Bovendien biedt het hernieuwbare hout een goed alternatief voor dure en steeds meer schaarse fossiele brandstoffen.

Voor 84% van de eigenaars brengt verwarmen op hout bovendien veel extra gezelligheid en sfeer in de woning. Ruim 1 op 3 ondervraagden bevestigt dat ze bekommerd zijn over de fijnstof uitstoot van een kachel of haard. 1 op 3 van de ondervraagden is ook bezorgd om een verhoogd risico op brand en CO2 vergiftiging.

Nieuwe houtkachels en houthaarden zijn milieuvriendelijker

Uit de studie blijkt ook dat de grote meerderheid van de bestaande haarden en kachels verouderd is en niet meer voldoet aan de nieuwe strenge normen die sinds 2 jaar van kracht zijn. Daarom wil 1 op 2 eigenaars van een houthaard of kachel zijn toestel vervangen door een nieuw exemplaar. De belangrijkste redenen hiervoor is de milieuvriendelijkheid, efficiëntie en veiligheid.

De meerderheid is er zich dan ook van bewust dat de nieuwe toestellen energie efficiënt en milieuvriendelijk, veilig en ecologisch omdat hout een hernieuwbare, quasi onuitputtelijke grondstof is. “Het grote aantal verouderde houthaarden en -kachels biedt nadelen. Veel toestellen stralen teveel warmte uit op korte tijd, waardoor het veel te warm wordt in de ruimte en de energie niet efficiënt en rendabel benut wordt. Bovendien stoten verouderde toestellen te veel fijn stof uit wat slecht is voor het milieu. Het is dus aangewezen om oudere kachels en haarden tijdig te vervangen door nieuwe meer performante toestellen die de ruimte veel langer op de juiste temperatuur houden en een minimale CO2 en fijnstof uitstoot hebben die ver onder de wettelijke norm ligt,” aldus Gérard Pittance, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Stûv.

(rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels