8 tips voor een goede verlichting van de voordeur

8 tips voor een goede verlichting van de voordeur

Buitenverlichting en -verwarming, Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

De voordeur is vandaag veel meer dan een barrière tussen binnen en buiten. Ze is geëvolueerd tot een waar visitekaartje voor de woning. Met een goede verlichting zet je ze extra in de verf en ze laat iedereen makkelijker zijn weg vinden.

Terwijl de beslissing over de voordeur vroeger nog viel bij de keuze van het buitenschrijnwerk, wordt ze tegenwoordig steeds vaker gemaakt in de ontwerpfase, en dat tot in de details. De focus ligt daarbij niet meer alleen op de vormgeving, isolatiewaarde en luchtdichtheid van de deur. Ook veiligheid is een prioriteit geworden, net als het gebruiksgemak. En dat betekent vaak ook een aangepaste verlichting.

Hier volgen alvast enkele tips:

1. Overdrijf niet met verlichting. Je wil immers de aandacht op de voordeur vestigen. Ze mag ook niet verblinden, maar er moet tegelijk wel voldoende verlichting zijn om het binnen- en buitengaan veilig te houden.

2. Hou rekening met eventuele straatverlichting

3. Waak er bij de positionering over dat je geen schaduw werpt op het sleutelgat. Zonde als je investeert in verlichting, maar niet ziet hoe je de deur moet openen. Ook het huisnummer is best goed zichtbaar.

4. Vermijd lichtkleuren boven 3.000 K (warm licht).

5. Is de voordeur beschermd door een oversteek, dan kan je een vloerspot in de buurt plaatsen. Door de reflectie tegen de onderzijde van de oversteek verlicht die indirect het looppad. Zo is er geen risico op verblinding. Bij gebrek aan een oversteek kan een muur ook als reflectievlak dienen.

6. Plafondverlichting in een oversteek kan je uitlijnen met de verlichting in de woning. Ook de lichtkleur binnen en buiten kan je op elkaar afstemmen. Zo trek je de beleving maximaal door.

7. Kies je voor wandverlichting, respecteer dan de montagehoogte. Die is afhankelijk van het armatuurtype. Downverlichting, bijvoorbeeld, komt op 1,80 à 2 meter hoogte te hangen, up/downverlichting op 1,50 meter. Een duo aan één zijde van de deur geeft een leuk accent.

8. Met inbouwwandarmaturen kan je de architectuur van de woning versterken en tegelijkertijd een strak en leuk lichtbeeld creëren.

Met dank aan Kreon en Wever & Ducré

Tekst Tim Vanhove
Openingsbeeld © Delta Light

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels