Aan welke criteria moet elektriciteit in de badkamer voldoen?

Badkamer en wellness

Water en elektriciteit samen kunnen zorgen voor levensgevaarlijke situaties. De elektrische installatie in de badkamer is daarom onderworpen aan speciale voorschriften.

Water en elektriciteit samen kunnen zorgen voor levensgevaarlijke situaties. De elektrische installatie in de badkamer is daarom onderworpen aan speciale voorschriften. Wil je zelf de elektrische voorzieningen installeren dan moet je die voorschriften ook opvolgen. Anders zal je installatie niet goedgekeurd worden.

Je kan de voorschriften vinden in het AREI (Algemeen Reglement voor de Elektrische Installatie), maar dat is zware en moeilijk te verstane kost. Verschillende organismen die de keuring van elektrische installaties verzorgen hebben daarom meer begrijpelijke folders gemaakt. Adressen van keuringsorganismen kan je vinden via het internet maar je kan er ook naar informeren bij je elektriciteitsmaatschappij.

Beschik je niet over een algemeen ventilatiesysteem voor je woning en is dat niet voorzien, dan is het noodzakelijk en soms verplicht om ventilatie te voorzien in je badkamer. Bij het nemen van een douche of een bad wordt heel wat waterdamp geproduceerd die best wordt afgevoerd. Zoniet dan zou er zich vocht kunnen ophopen en kunnen condenseren. Dit kan leiden tot allerlei vochtproblemen en zelfs tot schimmelvorming. Er bestaan handige elektrische ventilatieventilatoren die met een tijdschakelaar, vochtigheid- of aanwezigheiddetector werken en die zorgen voor de afvoer van de (te) vochtige lucht zonder dat je al te veel warmte verliest.

Opmerking: wanneer de renovatie van de badkamer deel uitmaakt van een grote verbouwing, ben je verplicht rekening te houden met de EPB-regelgeving, die in Vlaanderen sedert januari 2006 van kracht is.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels