Aan welke normen moet de kwaliteit van een woning voldoen?

Aan welke normen moet de kwaliteit van een woning voldoen?

Nieuws

Het mag niet verbazen dat sommige woningen in Vlaanderen zich in een schrijnende toestand bevinden. Om dit tegen te gaan heeft de Vlaamse regering enkele kwaliteitsnormen vastgelegd en breidt hiermee het bestaande reglement voor woningen en kamers uit.

Het mag niet verbazen dat sommige woningen in Vlaanderen zich in een schrijnende toestand bevinden. Om dit tegen te gaan heeft de Vlaamse regering enkele kwaliteitsnormen vastgelegd en breidt hiermee het bestaande reglement voor woningen en kamers uit. Logic-Immo.be legt uit wat deze nieuwe reeks van woonkwaliteitsnormen inhouden.
Sinds januari 2013 zijn de nieuwe normen in verband met kwaliteitsvol woningen ingegaan. Met het vastleggen van deze normen wil de Vlaamse regering de woonkwaliteit in Vlaanderen verbeteren door te zorgen voor meer leefbare woningen. Deze normen werden vastgelegd door de Vlaamse Wooncode en het Kamerdecreet.

Dat de bevolking deze normen naleeft, zal gecontroleerd worden via een technisch verslag. Dat is een controlelijst voor onderzoekers van een gemeente, Wonen-Vlaanderen en de Wooninspectie.
Wat wordt er nu precies gecontroleerd?

Maar waar moeten deze diensten nu juist op letten wanneer ze een woning gaan controleren op de kwaliteit ervan? Tijdens een controle naar de woonkwaliteit van een kamer of woning, worden volgende aspecten van dichterbij onder de loep genomen:

– Zijn het dak, de buitenmuren, de dragende binnenmuren en de draagvloeren voldoende stevig en stabiel?
– Is er risico op CO-vergiftiging?
– Is er vochtschade?
– Zijn de ramen en deuren in goede staat of vertonen ze houtrot, corrosie of andere gebreken?
– Is de woning veilig?
– Zijn de wanden en vloeren naar behoren afgewerkt?
– Zijn de bad-, keuken- en toiletfunctie vakkundig geïnstalleerd of functioneren ze naar behoren?
– Kunnen de verschillende kamers voldoende verlucht worden?
– Voldoet de woning of kamer aan de minimale oppervlakte- en hoogtenormen?

Voor elk gebrek dat wordt vastgesteld, zal de woning een strafpunt krijgen. Vanaf 15 strafpunten is de woning of kamer niet langer geschikt om in te wonen. Wanneer er een gezondheids-of veiligheidsrisico is, dan is de woning niet langer bewoonbaar en zal de eigenaar het pand moeten verlaten of investeren in vernieuwing. (LVR)

Bron: Logic-Immo.be – Woonkwaliteit

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels