Aandachtspunten bij de regendouche

Badkamer en wellness, Nieuws

Nuttige tips over de warmwaterproductie, de warmterecuperatie en de afvoer op een rijtje.

Fabrikanten geven per douchekop het waterverbruik op. Het waterverbruik wordt uitgedrukt in aantal liters per minuut. Vaak geven fabrikanten die waarde op bij 1 bar druk, terwijl een gemiddelde woning 3 bar druk nodig heeft. Om het correcte waterverbruik te kennen, moet u dus vermenigvuldigen met de druk bij u thuis (in het geval van 3 bar x 3 dus).

WarmwaterproductieEen regendouche met een douchekop van 18 cm. verbruikt al gauw 25 liter/minuut. Een ecologische regendouche verbruikt 16,8 liter/minuut. Een gewone douche verbruikt 11 liter/minuut bij 3 bar druk. Daar het debiet van een regendouche een heel stuk hoger ligt, moet de productie van het sanitair warm waterproductie hierop aangepast worden.

Welke mogelijkheden zijn er?

1. Een platenwarmtewisselaar, ingebouwd in de verwarmingsketel (die produceert instant warm water wanneer er vraag is).

2. Een boiler: dat is een voorraadvat met warm water dat wordt opgewarmd door een verwarmingsketel. De boiler is minder energie-efficiënt dan een gasdoorstroomsysteem. Het is anderzijds wel een oplossing om met uw verwarmingsketel voldoende water te kunnen voorzien voor uw regendouche.

3. Een gasdoorstroomgeiser, een toestel dat uitsluitend de productie van warm water voor zijn rekening neemt. Dat toestel geeft vrijwel een onbeperkt sanitair comfort maar betekent wel een extra investering. Het is als het ware een tweede ketel.

Warmterecuperatie

Via het Recoh® warmteterugwinningssysteem kan u de warmte van het douchewater recupereren dat anders gewoon via de riolering verdwijnt. Als je weet dat 60% van alle huishoudelijk sanitair warm water in de douche wordt verbruikt, biedt dat systeem heel wat mogelijkheden. Het koude water aan 10°C wordt door de warmteterugwinning voorverwarmd tot 25° à 29°C. Zo kan u tot 50% warmte recupereren.

Er zijn twee systemen: – Recoh®-tray douchebak warmtewisselaar:

Het afvalwater stroomt via een sifon over een koperen schaal. Het leidingwater stroomt door een spiraalvormige buis aan de onderzijde van de schotel.

– Recoh®-vert douchepijp warmtewisselaar:

Door een dubbelwandige buis stroomt door de binnenste buis het doucheafvalwater terwijl de koudwatertoevoer door de buitenste buis stuwt.

Afvoer

Een gewone afloop voor een bad of douche kan vlotjes 35 liter/minuut slikken. Om ervoor te zorgen dat de douchebak niet overloopt wanneer er veel meer water moet afgevoerd worden, kan u eventueel de afvoer verdubbelen en een tweede sifon plaatsen. Er bestaan ook speciale afvoeren zoals de Hi-Flow die tot 51 liter water/minuut kunnen afvoeren.

In een inloopdouche kan u kiezen voor een drempelloze afvoergoot I-Drain. Deze afvoer heeft een geringe inbouwhoogte vanaf 57 mm. De sifon met haarvangrooster is uitneembaar. Een voorverlijmde manchet zorgt ervoor dat het risico op lekkage onbestaande is.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels