Aannemer kan zich bij problemen richten tot opdrachtgevende overheid

Nieuws

Aannemers die in opdracht van een overheid werken en door het regenweer met hun termijnen in de problemen dreigen te komen, kunnen zich op basis van de uitzonderlijke omstandigheden tot de opdrachtgever richten en bepleiten de boetes te laten vallen.

Aannemers die in opdracht van een overheid werken en door het regenweer met hun termijnen in de problemen dreigen te komen, kunnen zich op basis van de uitzonderlijke omstandigheden tot de opdrachtgever richten en bepleiten de boetes te laten vallen. Dat heeft minister van Economie Johan Vande Lanotte in de Kamer verklaard.

De bouwsector heef niet enkel te lijden onder de economische crisis, maar krijgt daar nu ook het slechte weer van de afgelopen weken en maanden bovenop, voerde Kamerlid Peter Luykx van N-VA aan. Naast het rendementsverlies dreigt nu een tweede ‘whiplash’, in de vorm van boetes voor het overschrijven van voorziene termijnen. Luykx voerde aan dat tijdens het eerste kwartaal van 2013 al sprake was van 42 verletdagen. “U kan soelaas brengen,” zei Luykx aan Vande Lanotte, “door een rondzendbrief aan te nemen waardoor de aannemers zich kunnen beroepen op het uitzonderlijke karakter van de weersomstandigheden.”

De vraag van de Confederatie Bouw is niet nieuw, antwoordde Vande Lanotte. De Commissie Overheidsopdrachten heeft zich daar eerder al over gebogen en kwam met een dubbel advies. Enerzijds kan iedere aannemer die in opdracht werkt van de overheid, zich op basis van de uitzonderlijke omstandigheden richten en bepleiten dat hij geen boete moet betalen. Een algemene rondzendbrief zou anderzijds niet overeenstemmen met de wetgeving.

Luykx reageerde teleurgesteld op het antwoord. “U had ook een sterk signaal kunnen sturen”, vond hij. Waarop Vande Lanotte preciseerde dat de aanbestedende overheid niet ‘de eerste minister’ betekent. Indien een gemeentebestuur een opdracht geeft, is het die gemeente die de abnormaliteit moet erkennen. “Dat staat in de wet en daarvan kan men niet afwijken per omzendbrief, hoe graag men dat ook zou willen,” luidde het. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels