Aantal bedrijven dat aan houtbouw doet sterk toegenomen

Aantal bedrijven dat aan houtbouw doet sterk toegenomen

Nieuws

Het aantal bouwondernemingen dat in hout heeft gebouwd, is op twee jaar tijd met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de vzw Hout Info Bois.

In de periode 2013-2014 hebben in totaal 145 bedrijven eengezinswoningen geplaatst waarvan hout een structureel onderdeel vormt. In vergelijking met de periode 2011-2012 is dat een stijging met 29,66 procent, zo blijkt uit een onderzoek dat Hout Info Bois gevoerd heeft bij alle Belgische bouwondernemingen. Daarbij valt wel op dat het merendeel van de bedrijven slechts een zeer beperkt aantal bouwwoningen plaatst.

Duidelijke regionale verschillen

Zes op de tien ondernemingen realiseren minder dan tien houtbouwwoningen per jaar. Slechts 10 procent bouwt er meer dan vijftig per jaar. “We kunnen er dus vanuit gaan dat voor 60 procent van de bedrijven de houtbouw niet de enige activiteit is”, zo benadrukt Hugues Frères, directeur van Hout Info Bois. Er wordt namelijk verondersteld dat de activiteit pas rendabel wordt vanaf minstens één woning per maand. Verder komen in het onderzoek ook duidelijke regionale verschillen naar voren.

Zo heeft maar liefst 73 procent van de houtbouwbedrijven zijn hoofdzetel in Wallonië, tegenover slechts 27 procent in Vlaanderen. De Waalse bedrijven plaatsen gemiddeld 13 houtbouwwoningen per jaar, de Vlaamse gemiddeld 34.

Het aantal houtbouwwoningen dat in België wordt geplaatst, blijft volgens het onderzoek sinds 2011 stabiel op zowat 2.000 per jaar, of 8 procent van het totale aantal nieuwbouwwoningen in ons land. De belangrijkste toepassing is houtskeletbouw (83 procent van het aantal nieuwe houtbouwwoningen), waarbij het “geraamte” van de woning in hout wordt opgetrokken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels