Aantal ongevallen op bouwwerven stevig gedaald

Immo, Nieuws

Tien jaar na de introductie van de veiligheidscoördinator in de bouwsector gebeuren er 8.000 ongevallen minder.

Tien jaar na de introductie van de veiligheidscoördinator in de bouwsector gebeuren er 8.000 ongevallen minder, zo schrijft Het Nieuwsblad. In 2010 deden er zich in de sector 19.384 arbeidsongevallen voor, tegenover meer dan 27.500 in 2000. “In tien jaar tijd is dat een daling met maar liefst 8.000 ongevallen, wat toch bewijst dat de invoering van een verplichte veiligheidscoördinator sinds 2001 niet als een betuttelende maatregel beschouwd kan worden”, zegt arts en N-VA-senator Louis Ide. Ook het aantal zware ongevallen is in die tijd gedaald; van 31 in 2000 naar 24 in 2010.

Arbeidsongevallen worden nog het vaakst veroorzaakt door valpartijen. “We blijven daarom hameren op het aanbrengen van dakranden en relingen op bouwwerven”, zegt Carl Heyrman, directeur-generaal van het preventie-instituut voor de bouw. Jean-Pierre Van Lier, voorzitter van de Beroepsvereniging van Veiligheidscoördinatoren (VC-CS), zegt dat de val-cijfers deels te verklaren zijn door de hype rond zonnepanelen, waarbij er vaker op daken is gewerkt dan andere jaren. Van Lier is voorstander van het systeem waarbij een bouwheer bij het indienen van een bouwaanvraag al moet aantonen dat hij geadviseerd is geweest door een veiligheidscoördinator. ‘In België worden veiligheidscoördinatoren soms pas ingeschakeld wanneer de grondwerken voor een gebouw al achter de rug zijn.

Een veiligheidscoördinator staat in voor de veiligheid van een bouwproject. Hij zorgt ervoor dat het voorontwerp aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet en is verantwoordelijk voor het opstellen van een postinterventiedossier. Sinds 2001 is het verplicht een veiligheidscoördinator aanwezig te hebben vanaf er beroep wordt gedaan op meer dan 1 aannemer. Let wel: leveranciers en nutsmaatschappijen worden in sommige gevallen ook als aannemer beschouwd. Voor kleine bouwwerken en renovaties met een oppervlakte van minder dan 500m² geldt een vereenvoudigde regeling. (Belga/KS)

U vindt alle informatie met betrekking tot het aanstellen van een veiligheidscoördinator bij het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf NAVB.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels