Aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen daalde enorm in mei

Aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen daalde enorm in mei

Nieuws

Na een reeks recordmaanden is het aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen in mei ineengezakt. Bij de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is men allerminst verrast. "De piek, die een gevolg was van de strengere energie-eisen die sinds begin dit jaar gelden, is voorbij", klinkt het daar.

Na een reeks recordmaanden is het aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen in mei ineengezakt. Bij de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is men allerminst verrast. “De piek, die een gevolg was van de strengere energie-eisen die sinds begin dit jaar gelden, is voorbij”, klinkt het daar.

Sinds 1 januari mag een nieuwbouwwoning een E-peil (maatstaf voor de energieprestatie van de woning) hebben van maximaal E60. Bovendien moet elk huis een systeem hebben om zelf hernieuwbare energie op te wekken (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp).

Veel mensen hebben geanticipeerd op die strengere eisen en eind vorig jaar nog een bouwvergunning aangevraagd, legt Marc Dillen, de directeur-generaal van de VCB, uit. Daardoor steeg het aantal toegekende bouwvergunningen in de daaropvolgende maanden; de gemeenten hebben immers enkele maanden nodig om de aanvragen te behandelen.

Die beweging leidde tot hoge pieken in de eerste maanden van het jaar. Zo werden in maart en april bouwvergunningen toegekend voor respectievelijk 6.293 en 7.645 woningen (eengezinswoningen en flats). In mei was de piek echter voorbij, met nog 2.882 toegekende vergunningen. De vrees bestaat dat het aantal vergunningen de komende maanden nog zal verminderen. (BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels