Aardgas opnieuw iets duurder in 2012

Energie, Nieuws

De aardgasfactuur van een gemiddeld gezin stijgt volgend jaar opnieuw. Reden is het fonds voor beschermde klanten dat volgend jaar fors toeneemt. Dat heeft de federale energieregulator Creg bekendgemaakt.

De federale bijdrage voor aardgas bedraagt in 2012 0,74 euro/MWh. Dat is een stijging met 47 pct. Voor een gemiddeld gezin dat met aardgas verwarmt, komt de federale bijdrage daarmee neer op 17,2 euro per jaar. Voor elektriciteit is er een lichte daling van de federale bijdrage met 3,4 pct naar zo’n 5 euro per MWh. Voor een gemiddeld gezin betekent dat een federale bijdrage van 18 euro per jaar, dus bijna idem als in 2011.

Beschermde klanten

Reden voor de forse stijging van de federale bijdrage voor aardgas is het fonds voor beschermde klanten. Dat wordt fors groter door de automatische toekenning van dit sociaal tarief. Vroeger gebeurde dat op vraag, maar nu gebeurt dat automatisch. Beschermde klanten hebben recht op een sociale maximumfactuur. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die overleven op een leefloon, of afnemers die een handicap hebben.

Voor elektriciteit gaat het om 420.000 klanten, of 10 pct van alle huishoudelijke afnemers. Hun voordeel door het sociaal tarief bedraagt zo’n 25 pct op de gemiddelde factuur. Voor aardgas gaat het om 220.000 klanten, die een voordeel van zo’n 35 pct doen op de gemiddelde factuur. Dat de federale bijdrage voor elektricteit licht daalt, ondanks de stijgende fondsen voor beschermde klanten, komt door een daling van de andere elementen in de federale heffing, aldus nog de federale energieregulator. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels