Aardgas sterker gestegen dan elektriciteit sinds vrijmaking energiemarkt

Nieuws

Aardgas is sedert de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 veel duurder geworden voor de klanten van Electrabel en Luminus, de overgrote meerderheid van de Belgische gezinnen dus.

Aardgas is sedert de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 veel duurder geworden voor de klanten van Electrabel en Luminus, de overgrote meerderheid van de Belgische gezinnen dus.

De prijs van aardgas is in de zes jaar tot eind 2009 overigens veel sterker gestegen dan de elektriciteitsprijs in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van de Creg,de Belgische energieregulator.

De sterke toename van de gasprijs is niet alleen toe te schrijven aan de hogere brandstofprijzen, maar ook aan de gewijzigde tariefformules van de leveranciers. De distributienettarieven voor aardgas bleven tot eind 2009 daarentegen stabiel.

Het resultaat is dat voor een gezin met een gemiddeld verbruik dat zich met aardgas verwarmt, de eindprijs in december van vorig jaar uiteindelijk tussen de 35 en 40% hoger lag dan zes jaar geleden. De prijs van elektrictiteit is vooral sterk gestegen voor gezinnen met een klein verbruik, namelijk met 40 procent.

Stijging energieprijs

Een Belgisch gezin met een gemiddeld verbruik met elektrisch kookvuur, wasmachine en droogkast als grootste stroomslokoppen betaalde bij marktleider Electrabel gemiddeld 20 procent meer dan in 2003.

Net als bij aardgas is de duurdere stroom vooral toe te schrijven aan de stijging van de energieprijs. Eind 2008 lag de elektriciteitsprijs overigens veel hoger, maar sinds de crisis is de stroom weer goedkoper geworden, maar daarvan hebben de gezinnen niet volledig geprofiteerd, omdat de distributienettarieven sinds 2008 sterk aan het klimmen zijn. Sinds 2007 zijn ze in sommige regio’s in Vlaanderen al meer dan 35% gestegen.

In een reactie zegt Electrabel dat het logischer is om de elektriciteitsprijzen te vergelijken tussen 2009 en oktober 2004, in plaats van oktober 2003. Dan worden immers dezelfde producten vergeleken. Bij die vergelijkingsdatum gaat het om een stijging met 8 pct in plaats van 20 pct voor Electrabel, aldus een woordvoerster.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels