ABVV teleurgesteld over akkoord cao in de bouw

Nieuws

De bouw, een sector die 165.000 bouwvakkers omvat, krijgt donderdag een cao. Daar gingen vijftien maanden overleg aan vooraf. Uiteindelijk gaat ook de socialistische vakbond tekenen, "maar met grote tegenzin", zegt federaal secretaris Rik Desmet.

De bouw, een sector die 165.000 bouwvakkers omvat, krijgt donderdag een cao. Daar gingen vijftien maanden overleg aan vooraf. Uiteindelijk gaat ook de socialistische vakbond tekenen, “maar met grote tegenzin”, zegt federaal secretaris Rik Desmet.

Het ontwerp van akkoord wordt donderdag 10 april ondertekend. De cao geldt voor de periode 2013-2014, een termijn die dus al bijna voor twee

derde voorbij is.

Door de cao wordt het zaterdagwerk opgetrokken. Het maximaal aantal uren zaterdagwerk gaat van 64 uren op jaarbasis naar 96 uren. “Er komen dus vier zaterdagen bij op een jaar”, aldus Desmet.

Verder zal er een nieuwe cao voor 4 jaar worden afgesloten op het vlak van vorming en veiligheid. En alle stelsels van bestaanszekerheid in de bouw (behalve het stelsel van krediet-ontslag) worden verlengd tot 31 december 2014. De nieuwe cao zal in zijn geheel kostenneutraal zijn. Er is dus geen verzwaring van de loonkost.

ABVV zegt zeer teleurgesteld te zijn, en spreekt van het slechtste akkoord van de voorbije tien jaar. Toch gaat ABVV-Bouw de cao tekenen. “We willen de continuïteit van de sector niet in gevaar brengen”.(Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels