Acht op tien bouwwerven zijn niet in orde

Immo, Nieuws

Uit een grootschalige controleactie inzake veiligheid op de bouwwerven is gebleken dat 8 op de tien werven niet in orde zijn. Bouwunie nuanceert echter deze resultaten.

Bij werken op hoogte worden werknemers blootgesteld aan het risico op vallen van hoogte. De wetgever schrijft voor dat er een risicoanalyse opgemaakt moet worden om op basis van de situatie ter plaatse de reële risico’s te evalueren en de gepaste maatregelen te nemen. De werkgever moet zelf zijn analyses maken en op basis van deze studies beslissen welke preventiemaatregelen hij nodig acht. Hij draagt dan ook de verantwoordelijkheid voor het opmaken van de risicoanalyse en de uitvoering van de preventiemaatregelen.

“In de dagdagelijkse praktijk zien we nog steeds dakwerkers die het niet zo nauw nemen met de veiligheid en geen enkele vorm van valbeveiliging voorzien. Reden hiervoor is vaak dat de klant zijn keuze van dakwerker laat afhangen van de gemaakte offerte. Aan een offerte zonder vermelding van valbeveiliging wordt vaak de voorkeur gegeven. Oneerlijke concurrentie waarbij geld primeert op veiligheid”, zegt Erik Broekhoven, voorzitter van Bouwunie Limburg dakwerkers.

Een correcte informatieverstrekking is in deze materie van ontzettend groot belang. Bouwunie Limburg Dakwerkers lanceerde daarom begin dit jaar met steun van de provincie Limburg en in samenwerking met het NAVB, het preventie-instituut van de bouw, een grootschalige sensibiliseringscampagne rond veilig werken op hoogte.

Uit cijfers van het NAVB blijkt dat het aandeel van dit soort ongevallen in het totale aantal arbeidsongevallen immers een dalende tendens vertoont. De campagne ‘Veilig werken op hoogte’ die het NAVB enkele jaren geleden voerde heeft alleszins een positieve impact gehad. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels