ACV is tevreden over ingrepen op energiemarkt

Energie, Nieuws

Het ACV is tevreden dat de federale regering eindelijk werk maakt van een betere controle op de elektriciteits- en gasprijzen. Studie na studie werd namelijk aangetoond dat de energieprijzen in België sneller stijgen dan in onze buurlanden.

De sterke stijging van van de energieprijzen is een zeer belangrijke oorzaak van de snel oplopende inflatie in België, zegt de christelijke vakbond. Daarom pleitte het ACV al maanden voor meer controle op de energieprijzen, onder andere door elektriciteits- en gasprijzen los te koppelen van de olieprijs. De vakbond hoopt dat de voorgestelde regeringsmaatregelen nu ook tot een krachtdadig energiebeleid leiden.

‘Nog niet alle problemen opgelost’

Toch zijn nog niet alle problemen opgelost, zegt het ACV. “De energieproducenten die gebruikmaken van nucleaire energie boeken nog steeds hoge winsten door gebruik te maken van afgeschreven kerncentrales. Deze nucleaire rente moet ten goede komen van de consument. Dat kan via investeringen in hernieuwbare energie en in sociale maatregelen waardoor het aandeel van de huidige heffingen op de energieprijs omlaag kan”, aldus ACV.

Er moet volgens het ACV ook een veel strengere controle op de doorrekening van de groenestroomcertificaten in de stroomprijs komen. Sommige leveranciers rekenen vaak de boeteprijs aan, terwijl de marktprijs van de certificaten gezakt is en de kostprijs veel lager is. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels