Bekijk de galerij

Afgeschermd door een wal

Renovatie open

Een typische vrijstaande villa uit de jaren zestig werd uitgebreid met een zeer eenvoudig volume dat indiscrete blikken buiten houdt.

KRACHTLIJNEN 1. De wisselwerking binnen/buiten. Grenzen verdwijnen en er is een visuele link met de tuin. 2. De aandacht voor de natuurlijke lichtinval, die tot in het hart van het huis valt. 3. Het niveauverschil tussen de privévertrekken en de zitkamer zorgt voor meer autonomie én dynamiseert de ruimte.

ARCHITECT Marie-Noëlle Guissart

Ondanks de constructiegebreken uit 1967 woonden de eigenaars er al tien jaar vóór ze met de verbouwingen begonnen. Naast het plaatsgebrek vormde ook de indeling een struikelblok: het huis stond loodrecht op de straat ingeplant, waardoor de keuken noordelijk georiënteerd lag, aan de andere kant van de tuin.

Nieuwe configuratie

Vandaag, na tussenkomst van architecte Marie-Noëlle Guissart, beschikt de woning over een nieuwe gevel en een tuin met privacy, volledig afgeschermd van het straatlawaai en inkijk dankzij de uitbouw langs de straatkant, loodrecht op het bestaande volume.

Een muur van zowat twintig meter lang beschermt de intimiteit van de bewoners en omheint de tuin, die daardoor iets van een patio krijgt.

Binnenin werden de leefruimten heringericht en beter afgestemd op de eisen volgens het leefritme van de bewoners.

Er is echter niet alleen de nieuwe configuratie. Er werden ook een extra slaapkamer, een televisiehoekje, een bureauruimte en een badkamer ingericht.

Glas als bindmiddelDe architecte maakte gebruik van glas om de beide volumes met elkaar te verbinden. De architecte besliste de uitbouw een half niveau onder de leefruimten in te planten, om de natuurlijke glooiingen in het terrein te volgen en de westelijke zonnestralen over het volume heen tot op de terrassen te laten vallen.

De ingang van het huis ligt aan het einde van een lange oprit, op de kruising tussen de oude woning en het nieuwe volume.

Omwille van het hellende karakter van het terrein wordt dit niveau niet ingenomen door leefruimten, maar is het voorbehouden aan de garage en de kelders.

De circulatie- en dienstzones liggen in de lengterichting aan de noordzijde van de oude woning. Via een schuifdeur geeft de vestibule uit op de grotendeels open leefruimten die genieten van grote ramen met uitzicht op de tuin/patio en het zwembad.

Langs de kant van de keuken biedt een glazen deur een doorkijk naar de uitbouw. De oorspronkelijke houten trap leidt naar de verdieping die volledig werd opgefrist.

Enkele treden overbruggen de afstand met het volume dat, een half niveau lager, loodrecht op de initiële constructie werd ingeplant.

Het gezellige televisiesalon grenst aan de linnenkamer. Daarachter: de vertrekken van de ouders, die een dressing, een slaapkamer en een badkamer omvatten. Een laatste vertrek achteraan is enkel langs buiten toegankelijk.

Daar werden een douche en toiletten ingericht, als een soort pool house voor de zwemmers van het buitenzwembad.

Energievoorziening

Het huis wordt verwarmd via een stookolieketel. Zonnepanelen zorgen voor sanitair warm water en de verwarming van het zwembadwater. Er is eveneens een regenwatertank.

De oorspronkelijke woning werd nauwelijks extra geïsoleerd, afgezien van de nieuwe ramen met drievoudige beglazing en de dakisolatie. De uitbouw is dan weer een lage-energieconstructie.

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels