Afschaffing open haard is hefboom voor groei

Kachels en inserts, Nieuws

De markt voor verwarming van woningen evolueert snel. Een nieuw KB dat sinds 24 november in werking is, verbiedt voortaan open haarden en oude kachels in woningen. 'Een goede zaak', volgens kachelproducent Stûv.

De markt voor verwarming van woningen evolueert snel onder het economische gewicht van de forse prijsstijgingen van fossiele energie en de ecologische druk door de klimaatsverandering. Een nieuw KB dat sinds 24 november in werking is, verbiedt voortaan open haarden en oude kachels in woningen.

Deze trend speelt in de kaarten van Stûv, designer en fabrikant van kachels. Het geleidelijk verdwijnen van de traditionele open haard en vervuilende kachels en het groeiend ecologisch bewustzijn ten voordele van hernieuwbare energie bieden het bedrijf belangrijke impulsen voor nieuwe groei.

Stûv slaagt er in om met zijn nieuwe toestellen de uitstoot van fijne deeltjes met 90% te verminderen en gelijktijdig de energieprestatie te vergroten. Deze evolutie is een bijzonder sterk argument voor het toenemend succes van houtkachels in passief-, energie-efficiënte of energie-neutrale woningen. Hout is immers een hernieuwbare energiebron die volledig CO2 neutraal is, daar de uitstoot van koolstofdioxide vergelijkbaar is met de uitstoot van de natuurlijke ontbinding van hout en groeiende bomen die CO2 in de lucht absorberen.

“Wij willen concreet bijdragen aan een betere wereld via onze duurzame producten en tewerkstelling. De harmonie tussen ecologie, duurzaamheid en het plezier van vuur zijn doorslaggevend voor ons huidig en toekomstig succes,” aldus Gérard Pitance, afgevaardigde bestuurder en mede- oprichter van Stûv.

Hefboom voor groei

De woning van morgen wil steeds minder afhankelijk zijn van dure fossiele energie. Verwarmen met een mix van hernieuwbare en onuitputtelijke energiebronnen is de toekomst. Dit vraagt om een fundamenteel herdenken van de verwarmingsoplossingen.

“Oude kachels en traditionele open haarden zullen verdwijnen en worden vervangen door oplossingen met een hoog prestatievermogen. Ook de traditionele verwarming met fossiele energie staat onder grote druk. Voor ons zijn de nieuwe steeds strengere normen geen hinderpaal maar een hefboom voor verdere groei. Onze focus op duurzaamheid en kwaliteit van het product zijn voor ons immers veel belangrijker dan maximale groei of winst,” besluit Gérard Pitance. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels