Airconditioner: de verschillende systemen

Airconditioner: de verschillende systemen

Ventilatie en airconditioning

Een frisse, goed geventileerde woning is geen overbodige luxe. Er zijn in hoofdzaak 2 systemen, het monoblocsysteem en het splitsysteem. Laat je niet meteen afschrikken door de soms hoge prijzen, want er zijn wel degelijk goede en betaalbare systemen op de markt. Een overzicht.

Een comfortabele leefruimte heeft een behaaglijke temperatuur, zuivere lucht en de juiste vochtigheidsgraad. Airconditioning zuigt de lucht in een kamer af, stuurt die door een koelbatterij en blaast de koudere lucht opnieuw de kamer in. Je krijgt zo een constante temperatuur en de vochtigheidsgraad verlaagt. Binnen airconditioning kunnen we in hoofdzaak twee grote systemen onderscheiden:

Monoblocsysteem

Bij een monoblocsysteem bevindt alles zich in één toestel: de compressor, de condensator en het koeltoestel. Je kan kiezen voor een vast toestel dat onder een raam of aan de muur wordt bevestigd (installatie vraagt meestal wat breekwerk). Ofwel kies je voor een mobiel toestel dat je kan plaatsen waar je wil. De plaatsing is relatief eenvoudig, maar dit soort toestellen maakt vrij veel lawaai, het koelvermogen is beperkt en ze verbruiken vrij veel energie.

Lees ook > Een nachtelijke bries door de woning

Splitsysteem

Splitsystemen hebben een buitenunit (met de compressor-condensorgroep) en een binnenunit (koeltoestel zelf). Een vaste airco-installatie is altijd een splitsysteem. Zo’n systeem heeft een binnen- en een buitentoestel, een gesloten circuit koperen leidingen, elektrische bekabeling en condensafvoer. Door de koperen leidingen, die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden, vloeit koelmiddel. Bij het koelen wordt de warmte aan de ruimte onttrokken en buiten afgegeven. Je kan makkelijk 5 binnenunits op 1 buitenunit aansluiten: ideaal als je meerdere ruimtes van koeling wil voorzien en de temperatuur van elke ruimte kan afzonderlijk geregeld worden.

Vaste splitsystemen zijn relatief duur maar daar staat een goed koelvermogen tegenover. Ze zijn bovendien bijna geluidloos. De binnentoestellen zijn compact en kunnen vrij onopvallend bevestigd worden. De meeste airconditioningunits hebben afstandsbediening en beschikken over veel opties: extra geluidsreducerende elementen, energiezuinige opties en zelfs ook slaapbevorderende functies. Ze zijn perfect integreerbaar in een domoticasysteem.

De omgekeerde warmtepomp
Een warmtepomp is een energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Ze werkt op lage temperaturen en zal daarom meestal werken met vloer- of wandverwarming. Is zo’n verwarming dan niet strijdig met het principe van koeling? Nee, want zo’n warmtepomp kan er ook voor zorgen dat er wanneer het warm is koud water in de plaats van warm water door de leidingen stroomt. Zo krijg je nooit een opslag van grote warmte in vloeren, wanden en meubels. En aangezien je toch al betaald hebt voor de installatie van toestellen en leidingen, vraagt dit geen grote meerkost.

Tekst Chantal Verrecas
Beeld Daikin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels