Akoestisch isolerende schuiframen: aandachtspunten

Akoestisch isolerende schuiframen: aandachtspunten

Nieuws

Iedereen wil zoveel mogelijk licht in de woning binnenlaten. Daarom wordt de hedendaagse architectuur gekenmerkt door grote glaspartijen, met vaak ook schuif- of hefschuifraamsystemen. Om de hinder door het toenemende buitenlawaai te beperken, besteden de fabrikanten veel aandacht aan de akoestische isolatiewaarde van hun systemen. Waarop moet u dan letten bij de aankoop en installatie van zo'n schuifdeur?

Kies voor akoestische beglazing

Alle huidige profielen scoren goed op akoestisch vlak. Houten ramen hebben dikke, diepe profielen terwijl de meeste pvc- en aluminiumramen uit profielen met meerdere kamers zijn opgebouwd. De keuze van het raamprofiel heeft dus een minder grote invloed op de geluidsisolerende werking van uw ramen dan de keuze van de beglazing.

Aangezien schuifraam- en hefschuifraamsystemen voor het grootste gedeelte bestaan uit glas, hangt heel veel af van de akoestische isolatiewaarde van de beglazing. In luidruchtige omgevingen is de keuze voor akoestisch isolerende beglazing echt geen overbodige luxe.

Kiezen voor een gewoon dubbel glas in plaats van een enkele beglazing betekent niet dat u ook een betere geluidsisolatie bekomt. Opteer daarom voor een oplossing met dikkere glasplaten of met asymmetrisch dubbele beglazing, waarbij de glasplaten binnen en buiten verschillen qua dikte. Wilt u nog betere resultaten, dan moet u kiezen voor beglazing met dempend gas, PVB-folie of een elastische akoestische kunststoffolie (PVB-a) of giethars tussen de glasbladen.

Maak alles dicht

U mag uw schuifraam openen om frisse lucht binnen te halen. Maar als u het raam sluit, dan moet het ook werkelijk sluiten, ongeacht of het nu gaat om een systeem met manuele bediening of een gemotoriseerde oplossing waarbij met één druk op de knop het raam opent en sluit.

Aangezien schuifraamsystemen bestaan uit een vast en een bewegend gedeelte, spelen de dichtingen en de luchtdichte integratie een cruciale rol. Kieren moeten absoluut vermeden worden, want een minste lek doet bijna alle geleverde inspanningen op het vlak van akoestiek teniet. Fabrikanten voorzien hun schuifsystemen (hout, pvc en aluminium) dan ook van beslag met meerdere sluitpunten die kader- en vleugelprofielen goed tegen elkaar vasthouden zodat er geen kieren ontstaan. Borstels of dichtingen zorgen verder voor een bijkomende dichting tussen de profielen van het vaste en het bewegende gedeelte.

Niet alle schuifsystemen bieden dezelfde prestaties op vlak van luchtdichtheid en dus van akoestiek. Als uw buitenomgeving veel storende geluiden genereert, kiest u het best voor een kipschuif- of hefschuifsysteem. Het eerste systeem wordt ook wel eens translatiesysteem genoemd. Bij het sluiten wordt het bewegend gedeelte door middel van het beslagmechanisme in hetzelfde vlak als het vaste gedeelte gebracht. Net zoals bij een traditioneel raam heeft dat als resultaat dat de dichtingen tussen het vaste en het bewegende gedeelte worden gecomprimeerd. Bij het tweede systeem zakt het bewegende gedeelte bij sluiting naar beneden waardoor ook hier de EPDM-dichting tussen de profielen gecomprimeerd wordt. In beide systemen worden de borstels van traditionele schuifdeursystemen vervangen door EPDM-strips die een betere dichting garanderen. Noteer wel dat beide systemen op het vlak van profielen en/of beslag duurder zijn dan de traditionele schuiframen.

U moet er echter ook op toezien dat er bij de montage van het schuifraamsysteem geen naden ontstaan tussen de raamkaders en het metselwerk en dat bijvoorbeeld ventilatieopeningen luchtdicht worden afgewerkt.

KMD Communication

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels