Al bijna twaalfduizend jobs verloren gegaan in bouwsector

Nieuws

Op twee jaar en zes maanden tijd gingen al 11.900 jobs verloren in de bouw. Dat blijkt uit de meest recente bouwbarometer van de Confederatie Bouw. "De daling van werkgelegenheid is stilaan een structureel probleem voor de bouw in ons land", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Op twee jaar en zes maanden tijd gingen al 11.900 jobs verloren in de bouw. Dat blijkt uit de meest recente bouwbarometer van de Confederatie Bouw. “De daling van werkgelegenheid is stilaan een structureel probleem voor de bouw in ons land”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

“Wij vragen dus aan de huidige onderhandelaars voor een nieuwe federale regering dat ze de nodige aandacht blijven hebben voor de moeilijke situatie waarin onze sector zich bevindt. Een doorgedreven lastenverlaging en een btw-verlaging voor nieuwbouw zouden de nodige zuurstof geven aan de activiteit in de bouw”, klinkt de vraag van de Confederatie Bouw.

De bouwbarometer toont onder meer ook aan het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen en vooral voor appartementen sterk is gestegen in Vlaanderen. Dit komt doordat veel kandidaatbouwers geanticipeerd hebben op de strengere, nieuwe energienormen die vanaf januari 2014 ingingen. De bouwactiviteit steeg daarom ook met 2,2% tijdens het eerste kwartaal van 2014.

Als de nieuwe regering zou beslissen om de btw te verhogen, is de bouw een van de sectoren die het hardst geraakt worden. Een btw-verhoging zet meteen 3.000 banen op de helling in de bouw, berekende de Confederatie Bouw.

De perspectieven in de bouw zijn nog altijd niet goed. Het orderboek is minder goed gevuld en de aannemers zijn pessimistisch over de toekomst. De bouwbedrijven hebben te kampen met de stevige concurrentie van buitenlandse arbeidskrachten (25.000 voltijds equivalenten gedetacheerd vanuit het buitenland naar onze bouwplaatsen in 2013) en steeds meer gevallen van sociale dumping.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels