Al je deuren in vijf stappen

Al je deuren in vijf stappen

Ramen, deuren en poorten

Kies de juiste binnen- en buitendeuren in vijf beredeneerde stappen.

Kies de juiste binnen- en buitendeuren in vijf beredeneerde stappen.

1. Stel een budget op

Wees nuchter en realistisch en stel een totaalbudget op dat je aan nieuwe deuren kan besteden. Daar moet alles inzitten: deuren, sloten, glas, krukken, levering en plaatsing.

Stel voor jezelf een realistisch maximumbedrag op voor je investering in nieuwe deuren, en hou je daar ook aan. Dat laatste is niet zo evident, want de verleidingen zijn legio: extra zijpanelen, glazen inzetstukken, deurkrukken die op zich al kunstwerkjes zijn,…

Door allerlei omstandigheden (buitenmaten, pas- en meetwerk met de lijsten) kan de factuur sowieso al snel een paar honderd euro aandikken. Ga je de showroom binnen zonder duidelijk kostenplaatje in je hoofd, dan geef je gegarandeerd een pak meer uit dan je eerst van plan was. Je maximumbedrag moet inclusief krukken, sloten en plaatsing zijn.

2. Kies je materiaal

Zet de voor- en nadelen van PVC, aluminium, staal en hout op een rijtje en bekijk welk materiaal het best bij jouw plannen past. Dit is wellicht de belangrijkste beslissing van allemaal.

Voor binnendeuren zijn hout en/of glas de meest evidente keuzes, terwijl staal eigenlijk alleen van toepassing is voor versterkte buitendeuren. Deurkrukken vind je in roestvrij staal (RVS) of inox, (mat) chroom, messing, brons, ijzer en nikkel.

Voor buitendeuren heb je de keuze tussen PVC, aluminium, staal en hout. PVC is het goedkoopst maar is wel onderhevig aan temperatuurschommelingen: op koude winterdagen en tijdens hete zomers zal je PVC-deur niet zo perfect meer passen. Aluminium heeft daar geen last van.
Aluminium is wel niet meer te repareren: beschadiging staat gelijk aan een volledig nieuwe deur. Hout is iets goedkoper dan aluminium en is wel te repareren, maar ook iets minder slijtvast.

3. Kies je stijl

Zelfs in klassieke fineerdeuren met glazen inzetten zijn er al honderden mogelijkheden qua houtsoort en kleur, die op zich nog eens te combineren zijn met tientallen soorten krukken en rozetten. Reden te meer om je tijd te nemen en er die combinatie uit te kiezen die je echt mooi vindt.

Belangrijk is dat je één stijl kiest en die dan ook consequent doortrekt in je hele huis of appartement, van voordeur tot tuin of terras. Felle kleuren en gedurfde combinaties zien er vaak goed uit in een toonzaal, maar je moet wel zeker weten dat je er na een paar jaar niet op uitgekeken raakt.

Hou rekening met de stijl van je eigen interieur of de richting die je daar in de toekomst aan wil geven: die bepaalt de stijl van je nieuwe deuren, niet de namaakomgeving in een showroom. Het kan ook nooit kwaad om enkele interieurtijdschriften te lezen: die barsten van ideeën die ook in jouw interieur niet zullen misstaan.

4. Laat een gedetailleerd plan opmaken

Laat je leverancier bij je thuis komen kijken en meten. Alleen zo kan hij een nauwkeurig bestek opmaken en sta je nooit voor verrassingen.

Laat je vakman bij jou thuis komen meten en kijken. Alleen op basis van exacte gegevens over lengte, breedte, materialen in de muren, parlofoonbevestiging, plinten, draairichting en dergelijke meer kan hij zich een beeld vormen van het hele project. En alleen dan kan hij een exacte prijsofferte opmaken.

Elk huis is anders, en als de schrijnwerker niet alles met eigen ogen gezien heeft kom jij bij de plaatsing bijna zeker voor extra kosten of andere onaangename verrassingen te staan. De meeste schrijnwerkers zullen zelfs niet eens bindende offertes willen uitschrijven in de toonzaal.

5. Vergelijk verschillende leveranciers

Ga nooit voor de eerste offerte die je voor je neus krijgt. Ook tussen specialisten uit dezelfde regio zijn er prijsverschillen. Vergelijken en zelfs een beetje onderhandelen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

Teken nooit bij de eerste leverancier die je een offerte uitschrijft. Er zijn wel degelijk verschillen, ook tussen specialisten in dezelfde regio. Ga bij opvallend grote prijsverschillen zeker na waar ze vandaan komen: materiaalkwaliteit, plaatsing en service moeten wel vergelijkbaar zijn.

Leg je oor te luisteren bij vrienden en familie met wat verbouwervaring. Zij hebben wellicht een heel telefoonboek met adressen en een dagboek vol goede of slechte ervaringen met bepaalde schrijnwerkers.

Mond-aan-mondreclame is voor jou de beste informatiebron. Heb je een leverancier gevonden die je vertrouwt én met wie je een goede zaak kan doen, staat niets je project nog in de weg.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels