Alles in verband met de badkamer

Alles in verband met de badkamer

Badkamer en wellness

Technische evoluties, voortdurende innovaties en een steeds breder gamma aan toestellen: vandaag zijn er redenen genoeg om te investeren in een kwalitatief hoogstaande badkamer. Maar hoe maken we de juiste keuzes zonder essentiële dingen over het hoofd te zien? Een chronologisch overzicht van te nemen beslissingen.

Meer status

Nog niet zo lang geleden, ten tijde van onze grootouders (of overgrootouders voor de jongsten onder ons), beperkte een badkamer zich veelal tot een wastafel in een klein kamertje of een kom lauw water op een lage kast. Onze ouders maakten de opkomst mee van de badkamer met badkuip, douche en wastafels, die naam waardig. Voor de geluksvogels was dat al vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar voor de meesten pas in de jaren zestig. Sindsdien heeft de badkamer alleen maar aan status gewonnen. Een hygiënisch vertrek werd een ontspanningsruimte, een plaats waar je even op adem kon komen. Uiteraard liep ook de kostprijs van de badkamer in de loop der jaren steeds hoger op. Of waren er in de badkamer ingrijpende verbouwingswerken nodig, die soms zo duur waren dat de droombadkamer ook voor altijd een (onafgewerkte) droom bleef…

Op maat van het gezin

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is: hoe kan de badkamer optimaal inspelen op de noden van het gezin? Uit hoeveel leden bestaat het gezin? Hoe frequent maken de gezinsleden gebruik van de badkamer en op welke tijdstippen?

Het antwoord op die vragen zal uiteraard anders zijn voor een echtpaar zonder kinderen, dan voor een kroostrijk gezin.

Voor een echtpaar is één badkamer meestal voldoende. Hoewel, er zijn voorbeelden van koppels waar, louter voor het comfort, mijnheer een douchekamer wil en mevrouw een badkamer. De verdere invulling wordt mee bepaald in functie van een gezamenlijk of gescheiden gebruik.

Grote gezinnen voorzien best een eigen badkamer voor de kinderen. Het ritme van het dagelijkse gezinsleven brengt met zich mee dat elk gezinslid in feite op hetzelfde moment in de badkamer wil zijn: vóór het werk of de school, na een weekendtraining bij de sportclub… Resultaat: file in de badkamer, met de nodige spanningen tot gevolg! Tegenwoordig is de norm: één badkamer voor de ouders en een bad- of douchekamer voor de kinderen. Als het om echt grote gezinnen gaat, is het een optie om te kiezen voor bijkomende wastafels op de slaapkamers.

De tweede beslissing die we moeten nemen, betreft het type badkamer. Willen we ons alleen maar in comfortabele omstandigheden kunnen wassen of ligt de nadruk op de gezelligheid en willen we ons volledig kunnen ontspannen?

Trend is dat in de badkamer van de ouders de nadruk ligt op ontspanning. Anderzijds krijgt de badkamer van de kinderen een meer nuttig en “functioneel” karakter, vaak in de vorm van een douchekamer. Uiteraard zijn de kinderen op sommige momenten, die samen kunnen worden afgesproken, ook welkom in de badkamer van de ouders.

Welk budget?

Eén van de meest essentiële vragen! Net als voor de ingerichte keuken, riskeren ook de uitgaven voor het luik “sanitair” snel te ontsporen. Logisch, want het gamma aan toestellen is enorm. In de verkoopcatalogi zijn al die toestellen te bewonderen in prachtige droomdecors. Kortom, een ideale setting om liefhebbers tot kopen te verleiden. Het is niet gemakkelijk om aan al dat fraais te weerstaan en vaak wordt het initiële budget dan ook ruimschoots overschreden. Het omgekeerde is ook waar: het heeft geen zin om een minimumbudget vast te leggen en de keuzes zodanig in te perken dat achteraf niets haalbaar blijkt. De beste oplossing is te kiezen voor een gamma kwaliteitsvolle, maar eenvoudige toestellen en een marge van 15 tot 20 % meeruitgaven te voorzien. Voor een beetje extra genot!

Inplanting badkamer

Welke regels moeten we respecteren bij het bepalen van de juiste inplanting van de badkamer?

De inplanting van een badkamer moet worden bepaald aan de hand van twee criteria: comfort en technische aspecten. De keuze van de plaats van de badkamer wordt mee geïnspireerd door de inplanting van de andere (slaap)kamers. Daarnaast kunnen we heel wat besparen door de verschillende badkamers naast of boven elkaar in te richten. Tenslotte is ook de nabijheid van een boiler van belang. Het is niet altijd gemakkelijk om rekening te houden met deze drie factoren. Maar het garandeert ons wel dat we snel over warm water kunnen beschikken, zonder al te lange wachttijden ingevolge lange en slecht geïsoleerde leidingen.

Een verticale koker vanuit de stookplaats tot in de badkamer is ideaal om alle toe- en afvoerleidingen in aan te brengen en maakt bovendien een rechtstreekse ventilatie naar het dak mogelijk. Ook al is het niet altijd mogelijk, toch moeten we proberen te vermijden om de verticale leidingen in de muur in te werken. Voor een goed en gemakkelijk onderhoud en controle zijn eenvoudige, niet al te bochtenrijke leidingen nodig, leidingen die gemakkelijk bereikbaar zijn: verticaal in schachten aangebracht of horizontaal en loodrecht op elkaar staand in de deklaag tegen de muren. Zo kunnen problemen immers snel worden opgespoord. Afsluitkleppen op de toevoerleidingen, stopkranen en inspectiegaten op de afvoer zijn geen overbodige luxe, maar pure noodzaak, indien men problemen wil vermijden.

Tekst Gérard Kaiser

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels