Alles over hellende daken

Alles over hellende daken

Isolatie

In het Belgische landschap duiken hellende daken het vaakst op. Ze maken deel uit van een traditie, in die mate zelfs dat stedenbouwkundige voorschriften alternatieven vaak onmogelijk maken.

Qua materialen zijn vooral pannen en leisteen populair. Toch merken we stilaan een evolutie waarbij ook andere vormen aan bod komen. Daken met één schild en platte daken bijvoorbeeld. Er is een stijgend gebruik van zink en koper, terwijl de traditionele materialen met succes proberen zichzelf in een nieuw kleedje te steken door middel van nieuwe kleuren en vormen.

Dakgebinte

Wat het dakgebinte betreft, is de oudste bouwtechniek ongetwijfeld het traditionele gebinte in hout. Tegenwoordig zijn de meest gebruikelijke houtsoorten: vurenhout, Frans grenen en douglasspar. Vroeger werd ook nog hout van heel wat andere loofbomen zoals eik en kastanje gebruikt, maar dat werd om budgettaire redenen opzij geschoven, ook al omdat harshoudende soorten duidelijk in de lift zitten.

Het traditionele gebinte is het systeem dat timmerlui ook in het verleden al gebruikten om daken te bouwen door de houten elementen een voor een vast te spijkeren: eventuele dakstoelen, gordingen en dakribben. De dakstoel is het belangrijkste (driehoekige) element dat het gewicht van het dak overdraagt op de verticale draagstructuren. De dakstoelen worden soms vervangen door gevelmuren die fungeren als ondersteuning. De gordingen zijn de verbindingselementen tussen de dakstoelen. En de dakribben worden loodrecht op de gordingen geplaatst om het gewicht van het dak te kunnen verdelen.

Vandaag moet het traditionele gebinte echter vaak plaatsmaken voor een prefabgebinte, dat vaak minder omvangrijk en minder duur is. Bij prefabgebinten worden spanten machinaal geassembleerd: de houten elementen worden door middel van metalen verbindingen aan elkaar geklonken tot een vormvast geheel.

De elementen worden daarna naar de werf gebracht en op regelmatige afstanden van elkaar geplaatst met behulp van een kraan. De onderlinge verbindingen worden verzekerd door stutwerk. De prefabspanten maken dakstoelen en tussengevels overbodig én optimaliseren de totale dikte van het gebinte.

Dakbedekking

De twee meest klassieke dakbedekkingen zijn dakpannen en leien. Hoewel het geen algemene regel is, zijn pannen meest- al minder duur dan leien. Dat prijsverschil is vooral te wijten aan het feit dat pannen veel makkelijker te plaatsen zijn dan leien.

Dakpannen bestaan in de meest uiteenlopende modellen en kleuren. Kiest u een donkere kleur, opteer dan bij voorkeur voor in de massa geverfde pannen om schilfers te vermijden. Er zijn pannen in aardewerk en in beton. Die laatste zijn vaak goedkoper. Qua vorm, onderscheiden we golfpannen en vlakke pannen, die aan leisteen doen denken.

Er bestaan enkelvoudige, dubbele en driedubbele sluitpannen: op hoe meer plaatsen de pannen in elkaar schuiven, hoe beter ze uw woning beschermen tegen regen en wind, maar hoe hoger ook de prijs.

Er bestaan natuurlijke en kunstmatige dakleien. De eerste bestaan uit natuurlijke leisteen en zijn duurder, maar gaan erg lang mee. Kunstleien worden machinaal gemaakt op basis van organische vezels van hoge kwaliteit, minerale additieven, cement en water. Ze bieden een ruimere keuze op het vlak van vormen en kleuren, maar zien er uiteraard minder ” echt ” uit. De herkomst van natuurlijke leien is belangrijk : ingevoerde leisteen is een pak minder duur, maar garandeert niet altijd dezelfde kwaliteit. Koop nooit leien zonder een certificaat dat de lange levensduur garandeert.

Als algemene regel moet u ook onthouden dat pannen of leien van groot formaat interessanter zijn qua prijs. Een kleiner formaat is niettemin interessant voor onregelmatig gevormde daken of de afwerking van kleine oppervlakken, zoals dakgoten.

Dakaccessoires

De belangrijkste twee dakaccessoires zijn afdichtende dakaansluitingen en afvoerpijpen voor regenwater.

Afdichtende dakaansluitingen zijn afwerkingselementen die het dak afdichten ter hoogte van de schoorsteen, randen, daklijsten, dakgoten en zo meer. Ze worden meestal uitgevoerd in zink of lood. Soms wordt ook koper gebruikt, wat mosvorming op het dak voorkomt. De kostprijs van koper ligt echter vrij hoog.

Regenpijpen en dakgoten zijn meestal uit zink gemaakt. Pvc is goedkoper, maar vormt zeker niet de meest duurzame oplossing. Het gebruik van koper is minder frequent omwille van de hogere kostprijs, maar niettemin noodzakelijk indien de afdichtende dakaansluitingen in hetzelfde materiaal werden uitgevoerd. U mag zink en koper niet met elkaar combineren, anders kunnen er elektrolytische koppels worden gevormd en die laten het materiaal sneller oxideren.

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels