Alles over houten trappen

Alles over houten trappen

Trappen en liften

Hout is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor het maken van trappen. Trappen moeten het liefst een leven lang meegaan en dagelijks gebruikt kunnen worden. Daarom zijn trappen in hout een duurzame investering.

Hout past zowel in een moderne en eigentijdse als in een klassieke en tijdloze woning. Door zijn natuurlijke uitzicht en de vele beschikbare houtsoorten en afwerkingen, is hout gemakkelijk te combineren met andere materialen. We vinden in dit gevarieerde segment zowel trappen in cottagestijl als moderne, rustieke of klassieke trappen terug.

Houtsoorten en afwerking

Het hout dat in aanmerking komt voor de vervaardiging van trappen moet aan specifieke technische vereisten beantwoorden. Zo moet het hout in de eerste plaats over een hoge slijtweerstand en stijfheid beschikken, voldoende sterk en van nature niet splinterig zijn. Slijtvastheid slaat zowel op de hardheid als op de stootvastheid. De slijtage van het hout hangt af van de intensiteit waarmee de trap wordt belopen.

Opdat de traptreden gelijkmatig zouden afslijten, worden houtsoorten met een homogene structuur aangeraden. De sterkte van het hout refereert naar het vermogen om weerstand te bieden aan mechanische belastingen zoals buig-, druk- en trekkrachten. Voor houten trappen zijn middelzware tot zware houtsoorten (zowel Europese, Noord-Amerikaanse en exotische houtsoorten) zeer geschikt. Elke houtsoort heeft zijn eigen typische houttekening, kleur en nerfstructuur.

Bij houten trappen die na plaatsing nog afgewerkt moeten worden, heeft u de keuze tussen olie of vernis. Olie accentueert de natuurlijke uitstraling van het hout en past binnen de huidige trends. Door een houten trap te vernissen, kunt u hem een mat, satijnen of hoogglanzend uitzicht geven. Bij vernissen is er een duidelijke trend merkbaar naar milieuvriendelijke, watergedragen vernissen die de kleur van het hout natuurgetrouw laten.

Voor het regelmatige onderhoud van een geoliede houten trap wordt een voedend product gebruikt. Een geverniste trap wordt gereinigd met zuiver water waaraan een scheutje reinigingsmiddel is toegevoegd. Na jaren intensief beloop is de trap toe aan een grondige opfrisbeurt. Met een speciaal ontvettend product verwijdert u de oude lagen vernis of olie. Daarna kan u een nieuwe afwerkingslaag op het hout aanbrengen.

Welke houtsoort?

De voornaamste criteria om een houtsoort voor een trap te kiezen, zijn enerzijds de natuurlijke kleur van het hout die een grote impact zal hebben op het uiteindelijke uitzicht van de trap, en anderzijds de duurzaamheid. Hoe beter de duurzaamheidsklasse van het hout – van klasse I (zeer duurzaam) tot klasse V (niet duurzaam) -, hoe groter de natuurlijke weerstand van de trap. De frequentie van het gebruik dat u van de trap wenst te maken, kan u leiden in de keuze van het hout met de juiste duurzaamheidsklasse.

Ingrid Allaerts

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels