Alles wat u moet weten over duurzaam terrashout

Alles wat u moet weten over duurzaam terrashout

Terras en inrit

Met de zomer in aantocht, wordt het stilaan tijd om uw terras aan te leggen of opnieuw in te richten. Daarbij wordt duurzaamheid - naast het uitzicht en de kwaliteit - van de gebruikte materialen een steeds belangrijker criterium.

Duurzaam hout

Hout is nog een steeds een heel populair materiaal voor het aanleggen van een tuinterras. “Duurzaam hout wordt vaak enkel gelinkt aan ecogelabeld hout”, merkt Belgian Woodforum op. “Een ecolabel – PEFC en FSC zijn bij ons de bekendste – laat zien dat het hout afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen.”

Maar de term ‘duurzaam’ slaat op meer dan de herkomst van het hout. ‘Duurzaam’ verwijst ook naar het begrip ‘natuurlijke duurzaamheid’ van een houtsoort. Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 klassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame, klasse V voor niet duurzame houtsoorten. Tropische houtsoorten beschikken meestal over een hoge(re) natuurlijke duurzaamheid. Naaldhoutsoorten zoals grenen en vurenhout zijn van nature onvoldoende duurzaam maar krijgen een verhoogde duurzaamheid nadat ze een behandeling ondergaan.

Terrashout

Terrashout heeft het hard te verduren door rechtstreekse blootstelling aan weer en wind, vocht en grote temperatuurschommelingen. Dat betekent concreet dat de gebruikte houtsoorten over een voldoende hoge duurzaamheid en sterkte, en een hoge slijtvastheid moeten beschikken.

“Terrashout dat rechtstreeks in contact komt met de grond kan te maken krijgen met schimmels. Daarom adviseren wij om hiervoor houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken. Voor terrashout zonder rechtstreeks grondcontact zijn ook houtsoorten van duurzaamheidsklasse III geschikt”, aldus Belgian Wood Forum.

Tips

Belgian Woodforum zet je alvast op weg met deze praktische tips:

  • Western red cedar heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse II, maar beschikt over een lage densiteit. Het gevolg is een beperkte(re) slijtweerstand waardoor deze houtsoort eerder in aanmerking komt voor minder druk belopen terrassen en balkon- of zwembadterrassen.
  • Het ene teakhout is het andere niet. Het verschil tussen Moulmein teak dat in Zuidoost-Aziatische bossen groeit (klasse I) en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. Dat verschil vertaalt zich in de kwaliteit en daarmee samenhangend in de prijs.
  • Ook de houtsoort yellow balau – de correcte benaming voor bangkirai – omvat verschillende kwaliteiten, elk met een verschillende prijs.
  • Geef de voorkeur aan vakkundig gedroogd hout met een houtvochtgehalte van 18 à 20 procent .
  • Houtsoorten zoals o.a. Afrikaans padoek, itauba, rechtdradig ipé, itauba en western red cedar vormen geen splinters, zodat je probleemloos op blote voeten kan lopen.
  • De opvallende kleur van bepaalde vers gezaagde houtsoorten – bijvoorbeeld koraalrood Afrikaans padoek en oranjerood gonçalo alves – is geen reden om deze houtsoorten links te laten liggen. Onder invloed van de weersomstandigheden vergrijst de opvallende kleur in buitentoepassingen snel op een natuurlijke en egale manier.
  • Het is een hardnekkige misvatting dat geribbeld terrashout bij regenweer minder glad is. Het tegendeel is waar: in de ribbels verzamelen zich gemakkelijk(er) vuildeeltjes en vocht, wat algengroei stimuleert en gladheid veroorzaakt. Af en toe een sproeibeurt met een anti-algenmiddel is een eenvoudige en doeltreffende oplossing om je houten terras algenvrij te houden.

Een houten terras vraagt nauwelijks onderhoud, maar door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de lange levensduur en de eigenschappen van het hout, maar als u toch wil schoonmaken, ga dan voor een milde aanpak. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels