Alles wat u wilde weten over wandverwarming

Alles wat u wilde weten over wandverwarming

Centrale verwarming

Wandverwarming is, net als vloerverwarming, een lagetemperatuurverwarming, maar die, zoals de naam het zegt, ingebed wordt in de wandopbouw.

De oppervlaktetemperatuur van een wand mag hoger zijn dan die van de vloer, maar blijft best onder de 40 °C tot maximum 50 °C omwille van de stralingsasymmetrie, aangezien de warmte slechts van een wand afkomstig is. De oppervlaktetemperatuur ligt dus beduidend hoger dan bij vloerverwarming, waardoor de warmteafgifte naar de ruimte ook sneller kan verlopen.

Wandverwarming wordt echter meestal als aanvulling op vloerverwarming gezien. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de beschikbare oppervlakte die niet bedekt is door kasten of andere elementen. Die muuroppervlakte is meestal beperkt en onvoldoende om via wandverwarming genoeg vermogen af te geven aan de ruimte. Ook is het voorzien van isolatie vaak een uitdaging, tenzij hier van bij de ontwerpfase rekening mee gehouden werd. Je kunt wel perfect een schilderij ophangen. Al zul je moeten opletten waar je boort. De leidingen kun je lokaliseren door de verwarming aan te zetten en een thermische folie te gebruiken of met een infrarooddetector.

Net als bij vloerverwarming kan wandverwarming in een nat of een droog systeem geplaatst worden. Bij het natte systeem worden de buizen via een bevestigingssysteem in lussen vastgemaakt op de draagmuur of wordt gebruik gemaakt van snelbouwstenen met voorgevormde “leidingschachten”. Hierop komt een pleisterlaag in twee lagen met ertussen een wapeningsnet. Het droge systeem maakt gebruik van leidingen die op een scheidingswand worden geplaatst, al dan niet in isolerende platen met groef. Voor een optimale warmteverdeling wordt een metalen folie of dunne metalen plaat aangebracht op de leidingen, net als bij het droge systeem van vloerverwarming. Het geheel wordt afgesloten met gipskartonplaten.

Het ontluchten van wandverwarming kan door automatische ontluchting op het circulatiesysteem te voorzien of door ontluchtingspunten, best op de verdieping boven de ruimte met wandverwarming.

Afhankelijk van het systeem kan de prijs competitief zijn met vloerverwarming, maar vaak ligt de kostprijs toch net iets hoger. Let ook op bij het plaatsen van wandverwarming tegen niet of nauwelijks geïsoleerde buitenmuren: hier moet een dauwpuntberekening bepalen of een dampscherm moet worden toegevoegd om eventuele gevolgen van inwendige condensatie te voorkomen.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels